Шампанське і п'єдестал: як зародилася традиція обливатися напоєм після перемоги

Шампанське і п'єдестал: як зародилася традиція обливатися напоєм після перемоги

Київ  •  УНН

 • 53015 перегляди

КИЇВ. 20 вересня. УНН. Традиція обливатися шампанським на п'єдесталі давно стала невід'ємною частиною не тільки Формули 1, а й автоспорту в цілому. Цій традиції - понад 50 років, у її витоків лежить діяльність потомствених виробників напою і шанувальників автоспорту Поля Шандона Моета і Фредеріка Шандона де Брайя, передає УНН з посиланням на The Drinks Business.

Звичай вручати шампанське переможцю гонки зародився разом з Формулою 1 - другого липня 1950, на шостому етапі чемпіонату, який проходив у французькому Реймсі. До кінця довгої і красивої гонки Хуан-Мануель Фанхіо випередив італійця Луїджі Фаджіолі і британця Пітера Уайтхеда і вперше в історії відзначив свій успіх пляшкою шампанського.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Коктебель" розвіяв міфи про шампанське

Сама ідея підносити переможцю гонки саме цей напій з'явилася з ініціативи двох кузенів, потомствених виробників шампанського і шанувальників автоспорту - Поля Шандона Моета і Фредеріка Шандона де Брайя. Її одностайно схвалили і визнали геніальним маркетинговим ходом, так що скоро вона поширилася і на інші технічні види спорту. Моет і Шандон користувалися привілеєм поставляти шампанське на гонки аж до 2000 року, а з початку нового століття офіційним постачальником шампанського стала компанія Mumm.

З 1950 по кінець 1960 років призери задовольнялися келихом шампанського, але в 1967 році талановитий американець Ден Герні назавжди обірвав цю традицію. Вигравши "24 години Ле-Мана", він захотів залучити до себе більше уваги і на фініші струснув пляшку, яку традиційно дарували переможцям. Пробка, що вилетіла, спровокувала "душ" з пінного напою і ефектне видовище. Саме так зародилася традиція обливатися шампанським на подіумі.

Як писав УНН, відповідно до порад від виробників українського вина "Коктебель", пити ігристе вино варто з не дуже солодкими фруктами.