Ожиріння підвищує ризик розвитку дев'яти видів раку - учені

Ожиріння підвищує ризик розвитку дев'яти видів раку - учені

Київ  •  УНН

 • 12759 перегляди

КИЇВ. 10 березня. УНН. Європейські вчені знайшли докази зв'язку між розвитком ожиріння і ймовірністю появи дев'яти форм раку. Про це йдеться в журналі BMJ, передає УНН.

Учені проаналізували результати і експериментальні дані більш ніж 200 наукових робіт, в яких вивчається зв’язок між ожирінням і раком. Виявилося, що дев’ять форм цього страшного захворювання можуть з більшою ймовірністю виникнути у людей з надмірною вагою.

Залежні від ваги форми раку пов’язані або з травною системою (рак прямої кишки, шлунка, стравоходу або товстої кишки), або з гормонами (рак нирок, підшлункової залози, молочних залоз, тіла матки, а також рак крові).

Проте залежність кожного із озвучених видів раку з ожирінням різна. Так, ймовірність появи раку прямої кишки залежить від ваги мінімально, а можливість розвитку раку підшлункової залози підвищується на 50% на кожні 5 кілограмів зайвої ваги.

Нагадаємо, за даними ВООЗ, охолоджена кава не викликає рак.

Як повідомляв УНН, середземноморська дієта знижує ризик раку молочної залози.

Водночас, за словами лікаря — променевого терапевта МЦ “Клініка Спіженко” Олега Ярмака, у питаннях онкологічних захворювань, найважливіше — це профілактика і раннє виявлення хвороби.