Міжнародний день орангутанга, Всесвітній день гуманітарної допомоги, День пасічника в Україні. Що ще можна відзначити 19 серпня

Міжнародний день орангутанга, Всесвітній день гуманітарної допомоги, День пасічника в Україні. Що ще можна відзначити 19 серпня

Київ  •  УНН

19 серпня 2024, 03:11  •  8307 перегляди

Read in English

Орангутанги мешкають лише на островах Суматра та Борнео. За ХХ століття популяція цих людиноподібних мавп скоротилася на 50% і більше.

Сьогодні, 19 серпня, зоозахисники та любителі дикої природи у багатьох країнах світу можуть долучитися до події, яка присвячена людиноподібним мавпам – Міжнародного дня орангутанга (орангутана), пише УНН.

Орангутанги мешкають лише на островах Суматра та Борнео. Через знищення людьми природного середовища проживання орангутангів та браконьєрство, ці тварини опинилися на межі зникнення. За ХХ століття популяція цих людиноподібних мавп скоротилася на 50% і більше.

Нині у дикій природі нараховується близько десяти тисяч суматранських орангутангів, до 20 тисяч калімантанських орангутангів, і всього дише близько 800 особин тапанульських орангутангів.

З 2009 року за ініціативи Організації Об’єднаних Націй 19 серпня проводяться заходи з нагоди Всесвітнього дня гуманітарної допомоги. Подія започаткована на честь трагічної загибелі гуманітарної місії ООН в Багдаді у 2003 році.

Головна сьогоднішньої події - підкреслити необхідність гуманітарної співпраці держав під час збройних конфліктів, глобальних катастроф, природних катаклізмів.

З перших днів повномасштабної російської агресії Україна почала отримувати гуманітарну допомогу від інших держав світу: медикаменти, продукти харчування, одяг, транспорт і багато чого іншого. Точну кількість і вартість цієї допомоги неможливо підрахувати, адже її надавали не тільки уряди інших країн, але  компанії та прості люди.

За деякими підрахунками, станом на середину 2023 року, Україна отримала від країн Євросоюзу гуманітарної допомоги на два мільярди євро. За даними МОЗ України, на початок 2024 року інші країни надала нам медичної гуманітарної допомоги на 16 мільрдів гривень.

З 1997 року в Україні 19 серпня відзначають День пасічника.  

Україна має давні традиції бджільництва. Саме наш земляк Петро Прокопович винайшов рамковий вулик, який презентував у 1814 році.

У цьому вулику Прокопович перше виділив рамку в самостійну частину бджолиного житла. Що найголовніше, у такому вулику можна було вилучати мед, не винищуючи димом бджіл, як це практикувалося в ті часи.

Повномасштабна російська агресія негативно вплинула на бджільництво в Україні. Через військові дії знищено близько 30% медоносних територій та бджолиних роїв.

Україна може втратити до 40% прогнозованого врожаю плодовоовочевих культур, адже не вистачає бджіл, щоб запилювати рослини.

Типовий вулик може виробляти від 13,5 до 45 кілограмів меду на рік. В середньому, медова бджола виробляє 1/12 чайної ложки меду протягом свого життя.

Для того, щоб назбирати 100 г продукту, бджола пролітає до 46 тисяч кілометрів.

Також сьогодні можна відсвяткувати Всесвітній день фотографії.

У першій половині ХІХ століття французькі винахідники Луї Дагер та Нісефор Ньєпс експериментували зв способами збереження зображення, отриманого через камеру-обскуру. У 1833 році Ньєпс помер, а у 1837 році Дагер таки досяг успіху. Однак, вчений витратив усі заощадження на експерименти, тому перед права на винахід уряду Франції.

Термін "фотографія" у 1839 році запропонувала використовувати Французька академія наук.

За церковним календарем сьогодні День пам’яті святого мученика Андрія Стратилата тв інших.

Андрій був римським воєначальником та цікавився християнством. За переказом, напередодні однієї з битв він молитвою закликав на допомогу Ісуса Христа. Військо Андрія перемогло. Після цього він та більше 2,5 тисячі його воїнів прийняли християнство. Це розлютило імператора Максиміана. Він наказав схопити Андрія та його воїнів. Їх довго та жорстоко катували, а потім стратили.

Іменини 19 серпня святкують Андрій, Тимофій.