Країни ЄС домовились про спільну закупівлю зброї

Країни ЄС домовились про спільну закупівлю зброї

Київ  •  УНН

28 червня 2023, 14:19  •  615220 перегляди

КИЇВ. 28 червня. УНН. Найвищі інституції ЄС ухвалили механізм, який спрощує спільне придбання зброї для країн ЄС. Відповідна угода була досягнута Радою ЄС та Європейським парламентом у вівторок ввечері, повідомляє УНН із посиланням на Голос Америки.

Деталі

Угода, яка називається «Регламент про створення інструменту зміцнення європейської оборонної промисловості шляхом спільних закупівель» (EDIRPA) має бюджет у 300 мільйонів євро і діятиме до 31 грудня 2025 року. Вона передбачає спільну закупівлю військової техніки країнами – членами ЄС, а це має сприяти «розвитку європейської оборонної промисловості, і ефективному поповненню власних запасів, виснажених допомогою Україні», - заявив міністр оборони Швеції Пол Йонсон після оголошення угоди.

За встановленими правилами, групи з принаймні трьох країн, що спільно закуповують військову техніку, будуть отримувати фінінсування з бюджету ЄС. Щоб брати участь у спільному механізмі закупівель, компанії повинні бути «створені та мати свої структури виконавчого управління в ЄС, Ісландії, Ліхтенштейні чи Норвегії», та не можуть контролюватися країною, яка що не є асоційованою з ЄС.

Цитата

«Якщо жорстока війна Росії проти України навчила нас чогось, так це того, що ми не готові захищатися. Ми більше не можемо дозволити собі ігнорувати це, і нам потрібно разом виправити цю ситуацію, як ми повинні були зробити це набагато раніше», — сказав Німецький євродепутат від консерваторів Міхаель Галер, відповідальний за переговори в Європарламенті.

Угоду тепер мають офіційно схвалити міністри та члени Європейського парламенту.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У ЄС іде дискусія щодо підготовки сценаріїв дій у разі розпаду рф – посол