zvolikannia-z-prodazhem-yakhty-medvedchuka-chy-mozhlyve-spryiannia-prorosiiskym-sylam-z-boku-holovy-arma

Зволікання з продажем яхти медведчука: чи можливе сприяння проросійським силам з боку голови АРМА?

 • 152701 переглядiв

Зволікання з продажем яхти медведчука: чи можливе сприяння проросійським силам з боку голови АРМА?

Зволікання з боку Агентства з розшуку та менеджменту активів (АРМА) з продажем яхти Royal Romance викликали хвилю обурення та підозр у можливому сприянні з боку керівництва агентства підозрюваному у держзраді екснардепу віктору медведчуку. Затягування процесу реалізації цього активу викликає обґрунтовані питання щодо мотивів та дій голови АРМА Олени Думи, пише УНН.

Деталі

Нещодавно стало відомо, що АРМА не може продати один з найдорожчих арештованих активів віктора медведчука - яхту Royal Romance - через те, що суд у Хорватії скасував арешт вказаного майна.

Дослідивши тему, вдалося з’ясувати, що основна затримка з продажем яхти екснардепа-зрадника виникла через те, що нова очільниця АРМА Олена Дума майже пів року готувала зміни до законодавства для реалізації закордонних активів. Водночас станом на момент її призначення в АРМА Офіс Генпрокурора спільно з МЗС уже підготували проєкт змін, однак Дума його категорично відкинула.

У зв’язку з цим, АРМА лише 20 березня 2024 року розпочало конкурс з відбору реалізатора, який мав здійснювати продаж яхти, а через місяць таки обрала переможця. Варто зауважити, що обрання переможця відбулося за місяць до завершення максимального строку арешту цього активу, що зробило його продаж фактично неможливим.

Виникає запитання, чому Олена Дума фактично відмовилася від продажу такого дорогого активу, адже успішна реалізація яхти медведчука могла б не лише підкреслити ефективність роботи агентства, а й додати "балів" самій очільниці агентства.

Відповідь на це може бути дуже простою. Адже, якщо запитати себе: "Кому вигідно, щоб яхту не продали?". Відповідь одна і очевидна – віктору медведчуку. Не виключено, що Олена Дума могла діяти під впливом або за домовленістю з медведчуком, щоб зволікати з продажем яхти.

Можливо, очільниця АРМА діяла і не під впливом самого медведчука, а інших осіб, зацікавлених у збереженні активів медведчука, однак результат її дій очевидний.

Колишній нардеп Ігор Мосійчук впевнений, що голова АРМА Олена Дума точно діяла в інтересах медведчука, але чи робила вона це умисно - закликає розібратися правоохоронців.

"Перше - я вважаю, що пані Дума безпосередній винуватець у тій історії, яка виникла із яхтою медведчука. Друге - я вважаю, що пані Дума діяла в інтересах медведчука", - зазначив екснардеп у коментарі УНН.

Не варто відкидати і варіант, що зволікання могло бути результатом недбалості або некомпетентності з боку керівництва АРМА.

"Оцінку діям Думи повинні надати правоохоронні органи. Тут 50 на 50: або вона діяла в інтересах медведчука, або вона діяла у власних інтересах і просто "провтикала" все, службова недбалість, як-то кажуть", - зазначив у коментарі УНН адвокат Сергій Лисенко.

Однак не всі погоджуються з тим, що це могла бути просто службова недбалість Олени Думи. Зокрема, політолог Віктор Бобіренко вважає, що затягування процесу продажу яхти могли бути вмотивовані фінансовою винагородою.

"Я не суд, щоб виносити вердикт, але для мене очевидно і однозначно, що дії АРМА були вмотивовані. Кому вигідно (що яхту не продали – ред.) – медведчуку, чи його куму путіну, можемо дискутувати. Це хай вивчають правоохоронці. Я ж можу припустити, що це люди здійснюють такі дії, бо вони замотивовані грошима… Пів року вона давала пропозиції, ви вдумайтеся! Пів року! Ага, просто недбалість", - зазначив він у коментарі УНН.

Та якими б мотивами не керувалася Олена Дума, нереалізація яхти призводить як мінімум до зниження довіри суспільства до дій АРМА як інституції, а як максимум - до втрат доходів для державного бюджету, які могли бути використані на потреби українських військових.

Тому очевидно, що правоохоронці мають провести розслідування дій голови АРМА Олени Думи щодо зволікання з продажем яхти медведчука, щоб встановити, чи були дії свідомими та чи мали вони на меті сприяння інтересам зрадника. У разі виявлення фактів свідомого зволікання або сприяння інтересам медведчука, необхідно притягнути до відповідальності очільницю АРМА та інших працівників агентства, включаючи кримінальну відповідальність та звільнення з посад.

Окрім того, за результатами розслідування необхідно впровадити більш жорсткі механізми контролю за діяльністю АРМА, що включає зовнішні аудити та перевірки для забезпечення прозорості та ефективності управління арештованими активами. Адже, як виявилося, в АРМА ще жодного разу не проводився повноцінний зовнішній аудит.

Лілія Подоляк

Політика

    Популярні

    Новини по темі

    Кількість шлюбів в Україні знизилась на 15% – Опендатабот

     • 15754 переглядiв