zlyvy-v-nabu-kryvonos-zaiavyv-pro-zavershennia-sluzhbovoho-rozsliduvannia-shchodo-uhlavy

"Зливи" в НАБУ: Кривонос заявив про завершення службового розслідування щодо Углави

 • 100793 переглядiв

Директор НАБУ Семен Кривонос затвердив висновок службового розслідування щодо можливого тиску на викривачів. Зафіксовано порушення, висновок передано на розгляд дисциплінарної комісії.

Службове розслідування про можливий тиск на викривачів, у якому фігурує перший заступник директора НАБУ Гізо Углава, завершено, зафіксовано порушення. Про це заявив директор бюро Семен Кривонос.

Вчора я затвердив висновок службового розслідування, яке стосувалося подій вже після того, як було розпочато досудове розслідування щодо витоків – це службове розслідування щодо можливого тиску на викривачів та інших питань з цим пов’язаних… У рамках розслідування зафіксовані певні порушення як і Кодексу етики працівників НАБУ, так і закону "Про державну службу", низки інших нормативно-правових актів

- зазначив Кривонос на брифінгу про результати роботи антикорупціонерів у першому півріччі 2024 року.

Він повідомив, що до висновку були долучені заперечення, які надав Гізо Углава.

Тепер вказаний висновок має розглянути дисциплінарна комісія і остаточно встановити винна особа чи не винна, відбулося порушення чи не відбулося, і надати відповідні рекомендації щодо застосування або незастосування відповідних санкцій щодо тих чи інших осіб.

За його прогнозами, за два-три тижні дисциплінарна комісія розгляне висновок службового розслідування.

Кривонос наголосив, що це службове розслідування витоку інформації з НАБУ не стосується, щодо "зливів" проводиться інше досудове розслідування і про його результати буде повідомлено окремо. 

Контекст

У кінці травня НАБУ потрапило у скандал - стало відомо про ймовірне розголошення даних досудового розслідування представниками бюро. Через це директор НАБУ Семен Кривонос відсторонив свого першого заступника Гізо Углаву від виконання обов’язків на час досудового розслідування.

У зв’язку зі скандалом члени антикорупційного комітету ВР вирішили викликати директора НАБУ Семена Кривоноса на засідання. Однак, він відмовився прийти на засідання. Тому члени антикорупційного комітету провели виїзне засідання в НАБУ.

Варто зазначити, що Гізо Углава після того, як сам став фігурантом розслідування НАБУ, визнав наявність серйозних проблем під час слідства, яке проводять антикорупціонери, та зазначив, що у бюро зосереджені не на встановлені істини, а на досягненні "зовнішніх цілей".

На це вказували навіть міжнародні аудитори.

Окрім того, перший заступник директора НАБУ Углава заявив, що бюро опинилося під загрозою втрати незалежності, а детективи перебувають під політичним тиском, що суттєво знижує ефективність боротьби з корупцією.

Популярні

Новини по темі