yak-ne-staty-zhertvoiu-shakhraiv-kiberpolitsiia-dala-porady-rodycham-viiskovopolonenykh-ta-znyklykh-bezvisty

Як не стати жертвою шахраїв: кіберполіція дала поради родичам військовополонених та зниклих безвісти

 • 25386 переглядiв

В Україні почастішали випадки шахрайства щодо родичів військовополонених та зниклих безвісти. Кіберполіція надає поради з протидії шахраям та рекомендує звертатися до офіційних джерел інформації.

Все частіше в Україні трапляються випадки, коли родичі та близькі військовополонених стають жертвами шахраїв, які спекулюють на темі звільнення українських воїнів та пошуку безвісти зниклих людей. Про це заявили в Кіберполіції, передає УНН.

Деталі

Правоохоронці відзначили, що шахраї в соцмережах відстежують публічні повідомлення людей, котрі шукають інформацію про зниклих безвісти або полонених родичів.

Представляючись волонтерами, журналістами, представниками державних органів або навіть представниками країни-агресорки, зловмисники обіцяють сприяти звільненню, організувати телефонну розмову або надати інформацію про близьку людину.

Зеленський доручив ГУР, СБУ та МВС максимально активно комунікувати з рідними українських полонених12.08.24, 20:15

Для досягнення власних цілей вони випитують конфіденційну інформацію (персональні та контактні дані військових, зокрема ПІБ, найменування військової частини\підрозділу, військове звання, статус військового, а також інформацію про банківські картки, фото документів тощо).

Кіберполіція радить уникати будь-яких контактів з підозрілими особами, які можуть виявитися шахраями. Основні поради з протидії шахрайствам:

  1. Перевірка джерела інформації. Завжди з’ясовуйте, хто саме звертається до вас із пропозицією допомоги. Звертайте увагу на офіційні джерела інформації, такі як офіційні сайти державних установ або перевірені організації, які займаються питаннями звільнення військовополонених.
  2. Захист особистих даних. Ніколи не передавайте конфіденційні дані незнайомцям. Уникайте розкриття персональної інформації у соціальних мережах, навіть у приватних повідомленнях.
  3. Сумнівні пропозиції. Будьте обережними з будь-якими фінансовими пропозиціями, пов'язаними з "визволенням" чи "допомогою". Пам'ятайте, що державні органи та офіційні волонтерські організації не вимагають оплату за надання інформації чи допомогу.
  4. Звертайтеся до правоохоронців. Якщо ви підозрюєте, що стали жертвою онлайн-шахрайства, негайно звертайтеся до кіберполіції за посиланням

У Кіберполії додають - для  надання правоохоронцям інформації про потрапляння близької людини у полон та здачі біологічних зразків ДНК-профілю скористайтеся номерами телефонів на офіційному сайті Національної поліції України. Там же розміщено алгоритм дій на випадок, якщо місцезнаходження вашої близької людини невідоме або вона перебуває у полоні.  

Рідні полонених отримуватимуть сповіщення у "Дії" - Федоров10.06.24, 12:32

Для надійної та безпечної допомоги у пошуку зниклих безвісти, з питань обміну військовополонених, повернення ув’язнених, депортованих і примусово переміщених цивільних осіб, у тому числі дітей, звертайтеся до Офісу Омбудсмана:

  • зателефонувавши за номерами: 0800501720 або 0442997408
  • написавши на електронну пошту: hotline@ombudsman.gov.ua
  • офлайн через громадську приймальню за адресою: м. Київ, вул. Інститутська, 21/8.

Нагадаємо

У березні заступник голови Національної поліції Андрій Нєбитов заявив, що від початку повномасштабного вторгнення понад 50 тисяч людей вважаються зниклими безвісти

Популярні

Новини по темі

Україна отримала 4,2 млрд євро від ЄС у межах Ukraine Facility

 • 24402 переглядiв