ukenru
v-ssha-zaiavyly-shcho-dopomoha-kytaiu-rosiiskomu-vpk-vyklykaie-zanepokoiennia-ta-pryhrozyly-serioznymy-naslidkamy

В США заявили, що допомога Китаю російському ВПК "викликає занепокоєння" та пригрозили "серйозними наслідками"

 • 33670 переглядiв

Американські чиновники попереджають, що Китай надає значну допомогу військово-промисловому комплексу росії, що загрожує Україні та глобальній безпеці.

Держсекретар США Ентоні Блінкен заявив, що допомога Китаю військово-промисловому комплексу рф має "масштаб, що викликає занепокоєння". Своєю чергою голова міністерства фінансів США Джанет Єллен попередила, що компанії, які допомагають рф, чекають серйозні наслідки, пише УНН із посиланням на Financial Times.

"Міністр фінансів США Єллен наголосила, що китайські компанії підтримають москву у війні в Україні. Єллен заявила, що компанії, зокрема з КНР, не повинні надавати матеріальну підтримку війні росії проти України... і що в разі цього вони матимуть серйозні наслідки".

Попередження пролунало після того, як держсекретар Ентоні Блінкен заявив міністрам закордонних справ ЄС і НАТО, що Пекін надає москві допомогу "у значних масштабах" і надає "інструменти, матеріали та технічну експертизу". 

За словами Блінкена, допомога була особливо зосереджена на російському виробництві оптичного обладнання та ракетного палива, а також на космічному секторі, який, за його словами, "не тільки сприяє агресії росії в Україні, а й загрожує іншим країнам".

За словами одного зі співрозмовників, Блінкен висловлював побоювання щодо Китаю на кожному засіданні зустрічі міністрів закордонних справ країн НАТО в середу і четвер.

Доповнення 

Президент США Джо Байден порушив це питання безпосередньо з головою КНР Сі Цзіньпіном у телефонній розмові у вівторок. Білий дім повідомив, що Байден висловив занепокоєння "підтримкою Китаєм оборонно-промислової бази росії та її впливом на європейську і трансатлантичну безпеку".