uhorshchynu-mozhut-usunuty-vid-holovuvannia-v-yes-pislia-vizytiv-orbana-do-rf-ta-kytaiu-politico

Угорщину можуть усунути від головування в ЄС після візитів Орбана до рф та Китаю - Politico

 • 19824 переглядiв

Візити прем'єр-міністра Угорщини Віктора Орбана з "миротворчою місією" до Москви та Пекіна під час головування Угорщини в ЄС викликали обурення Євросоюзу, який може позбавити Угорщину головування протягом декількох тижнів через те, що дипломатія Орбана підриває єдність блоку проти російського вторгнення в Україну.

У Європейському Союзу незадоволені "мирною місією" Орбана, яку той розпочав щойно Угорщина очолила Раду ЄС. Про це пише Politico з посиланням на дипломатичні джерела, передає УНН.

Деталі

Один зі співрозмовників видання заявив, що дипломатична місія Орбана "вбила" головування Угорщини в ЄС. За його словами, після зустрічі угорського прем’єра з лідером росії володимиром путіним головування Угорщини "закінчується, не встигнувши розпочатися".

Politico пише, що посли ЄС обговорять питання угорського головування та нещодавні поїздки Орбана на своїй зустрічі в середу, 10 липня. Інший дипломат заявив, що зараз обговорюють майбутню зустріч послів ЄС, додавши, що "існує дуже чітке політичне несхвалення" дій Угорщини.

Напруженість під час головування Угорщини зростатиме й надалі, пише видання, оскільки Будапешт блокує фінансування зброї від ЄС, яку має отримати Україна.

Якщо вони (лідери ЄС) продемонструють рішучість дати належну відповідь на дипломатію Орбана, (...) вони зможуть позбутися президентства Угорщини протягом декількох тижнів

- впевнений старший науковий співробітник Німецького фонду Маршалла Даніель Хегедуш.

Зазначається, що для зміни графіку ротаційного головування і перенести дату початку майбутнього головування Польщі на кілька місяців раніше, знадобиться кваліфікована більшість у чотири п'ятих голосів Європейської Ради.

А втім, у Politico впевнені, що Брюссель, найімовірніше, не має на меті негайно позбавити Угорщину головування, хоча механізми для цього існують.

У Білому домі прокоментували візит Орбана до Москви07.07.24, 05:48

Контекст 

Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан 2 липня приїздив до Києва на зустріч із президентом Володимиром Зеленським. За декілька днів після того, угорський прем'єр здійснив неанонсований візит до москви, де зустрівся з російським лідером володмиром путіним. 

На завершення Віктор Орбан вирушив до Китаю. Глава Китаю Сі Цзіньпін на зустрічі з Орбаном також казав про "швидке припинення вогню та політичне врегулювання" російсько-української війни.

Нагадаємо

Агентство Bloomberg з посиланням на власні джерела заявило, що візити прем'єр-міністра Угорщини Віктора Орбана до москви і Пекіна для зустрічей з путіним і Сі Цзіньпіном роздратували західних союзників.

Популярні

Новини по темі

"Охматдит" ми відновимо, буде ще 300 мільйонів - Зеленський

 • 24408 переглядiв