ugorski-naukovtsi-poboyuyutsya-zvuzhennya-akademichnoyi-svobodi

Угорські науковці побоюються звуження академічної свободи

 • 9320 переглядiв

КИЇВ. 9 березня. УНН. Співробітники Угорської академії наук заявили про утискання своєї наукової свободи з боку право-консервативного уряду, який бажає впливати на дослідні установи. Про це повідомляє УНН з посиланням на Reuters.

Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан, який прийшов до влади у 2010 році, посилив контроль над суспільним життям країни, включаючи суди, медіа, економіку та освіту і науку.

Угорська найстаріша та найбільша наукова установа - Академія наук - фінансується виключно з бюджету, але працює автономно. Всього в установі зайняті близько 5 тис. людей.

Президент Академії Ласло Ловаш та міністр технологій Ласло Палкович оголосили, що погодились відділити науково-дослідну мережу з академічних навчальних закладів.

Дослідницька галузь буде керуватися новою адміністрацією, що обиратиметься академією та урядом. При цьому угода не може гарантувати незалежність дослідів, заявив Форум академічних співробітників, рух, що склався у січні на базі дослідних установ Академії.

Побоювання щодо розмивання академічної свободи та інших демократичних прав в Угорщині спровокувало кілька антиурядових демонстрацій протягом останніх місяців.

У грудні минулого року керівництво Центрального європейського університету, заснованого мільярдером Джорджем Соросом, заявило, що було витіснено з країни всупереч принципам академічної свободи.

Нагадаємо, раніше заступниця генерального секретаря НАТО Роуз Гетемюллер висловила солідарність з Угорщиною. стосовно ухвалення Україною мовних поправок до закону про освіту, ухвалених два роки тому. Голова МЗС України відреагував на цей невтішний коментар НАТО

Як повідомляв УНН, угорський уряд вважає український закон про освіту "напівфашистським" і сподівається на зміну влади в Києві.

Українські Національні Новини

Новини Світу

    Популярні

    Новини по темі

    Турецькі феміністки зустріли 8 березня бійками з поліцією

     • 14301 переглядiв

    В Сербії продовжуються антиурядові виступи

     • 9968 переглядiв

    Сьогодні культовій ляльці Barbie виповнюється 60 років

     • 11296 переглядiв

    Цьогоріч в Україні збільшиться врожай овочів - експерт

     • 18854 переглядiв

    У Черкасах "Нацкорпус" знов штовхався із поліцією

     • 15983 переглядiв

    СБУ попередила замовне вбивство фермера на Херсонщині

     • 16214 переглядiв

    На Одещині купували голоси за кандидата по 5 тисяч грн

     • 26307 переглядiв