ukenru
u-zelenskogo-zvinuvatili-rosiyu-u-sprobakh-znischiti-ukrayinsku-kulturu-v-krimu

У Зеленського звинуватили Росію у спробах знищити українську культуру в окупованому Криму

 • 12660 переглядiв

КИЇВ. 5 серпня. УНН. Росія вчергове вчиняє дії щодо знищення осередків української культури в окупованому Криму, переслідуючи українську релігійну громаду. Про це йдеться у повідомленні представництва Президента України Володимира Зеленського в АР Крим, передає УНН.

Зазначається, що 4 серпня Верховний суд РФ відмовився переглядати рішення окупаційних судів на території Криму щодо виселення громади Православної церкви України з кафедрального собору святих рівноапостольних князів Володимира та Ольги у Сімферополі.

"Представництво засуджує чергові порушення держави-окупанта Російської Федерації проти Кримської єпархії Православної церкви України та її вірян. Рішення суду, направлене на виселення єпархії з Кафедрального собору святих рівноапостольних Володимира і Ольги, є втіленням політики держави-окупанта щодо витіснення Української Церкви з тимчасово окупованого Кримського півострова. Росія хоче, щоб в Криму не було Української Церкви, важливого центру єднання українців. Представництво буде вживати всіх можливих заходів і дій для захисту Української церкви", – заявив постійний представник Президента України в АР Крим Антон Кориневич.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У СЗР розповіли, як Росія впливає на Україну через релігію.

За словами адвоката Сергія Зайця, "по суті це означає повну ліквідацію української православної громади в Криму".

"Формально це не є геноцидом, але межує з ним. Нагадаю, що рішення про виселення з храму кримські суди постановили ще влітку 2019 року. Одночасно влада РФ намагається знести каплицю в Євпаторії. За тиждень до цього архієпископ Климент отримав вимогу від судових приставів розібрати каплицю", – прокоментував юрист.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Минулого року до ПЦУ перейшло близько 600 парафій Московського патріархату – Епіфаній.

У представництві Президента України в АР Крим наголосили, що спільно з МЗС, Міністерством культури та інформаційної політики, прокуратурою АР Крим і далі будуть вживати всі можливі заходи по захисту громадян на окупованому півострові.

Як повідомлялося раніше в УНН, у Денісової відреагували на вимогу окупаційної влади знести храм ПЦУ в Євпаторії.

Українські Національні Новини

Політика