ukenru
u-yes-tymchasovo-pohodyly-bezmytnu-torhivliu-dlia-ukrainy-z-optsiieiu-obmezhen-na-silhospproduktsiiu

У ЄС тимчасово погодили безмитну торгівлю для України з опцією обмежень на сільгосппродукцію

 • 43452 переглядiв

ЄС тимчасово погодився на безмитну торгівлю для України до червня 2025 року, але з можливістю введення обмежень на чутливі сільськогосподарські продукти, такі як м'ясо птиці, яйця, цукор, овес, крупи, кукурудза та мед, якщо імпорт перевищить середній рівень з липня 2021 року по грудень 2023 року.

У Брюсселі дійшли згоди щодо безмитної торгівлі та можливих квот для сільськогосподарської продукції з України з більшим захистом для фермерів ЄС. Які саме діятимуть обмеження по імпорту для українців пише Радіо Свобода, та Reuters, передає УНН.

Деталі

Посли країн-членів Євросоюз та Європарламент погодили обмеження на імпорт українських продуктів харчування, які, на думку деяких членів ЄС, дестабілізували сільськогосподарські ринки блоку. Дипломат ЄС у коментарі Reuters заявив, що сьогодні законодавці у Брюсселі погодили формулу, що обговорювали ще з січня.

Тоді Європейська комісія пропонувала продовжити безмитний доступ для України до червня 2025 року, але з так званим екстреним гальмуванням для птиці, яєць і цукру, щоб застосувати тарифи, якщо імпорт перевищить середній рівень 2022 і 2023 років.

Відтоді було додано овес, кукурудзу, крупу та мед, причому середнє значення також має бути розраховано, включаючи другу половину 2021 року. У той рік, який був до того, як росія вторглася в Україну, імпорт був набагато нижчим через застосування мит.

Переговори щодо розблокування кордону: Сольський розповів, що не дозволило зробити перший крок04.04.24, 18:05 • [views_0]

За даними Радіо Свобода, сьогодні у Брюсселі ЄС тимчасово призупинив для України мита та квоти до червня 2025 року, проте залишив за собою право запровадити обмеження у випадку, якщо обсяги продукції з України з певних категорій перевищать середні показники за період з 1 липня 2021 року по 31 грудня 2023 року.

Екстерні обмеження можуть бути застосовані для особливо чутливих сільськогосподарських продуктів, а саме птиці, яєць, цукру, вівса, крупи, кукурудзи та меду.

Про судна та зернотрейдери, що вивозили крадене українське зерно з порту Маріуполя - Bihus.Info08.04.24, 21:12 • [views_0]

Нагадаємо

Керівники ЄС тижнями сперечалися про обмеження безмитного доступу для української продукції, оскільки фермери протестували проти дешевого імпорту, а деякі в Польщі блокували кордон з Україною та розсипали українське зерно прямо на залізничні колії.

Законодавці ЄС і Бельгія, яка головує в ЄС протягом шести місяців, заявили, що досягли угоди щодо обмежень. Втім це все одно потребуватиме схвалення інших членів ЄС та Європейського парламенту.