ukenru
u-sudi-niu-iorka-sohodni-rozpochynaietsia-istorychnyi-kryminalnyi-protses-nad-trampom

У суді Нью-Йорка сьогодні розпочинається історичний кримінальний процес над Трампом

 • 20898 переглядiв

Колишній президент США Дональд Трамп постає перед судом в історичній кримінальній справі про виплату грошей за мовчання зірці фільмів для дорослих, йому загрожує потенційне засудження як злочинцю напередодні президентських виборів 2024 року.

У Нью-Йорку в США сьогодні розпочинається історичний судовий процес щодо Дональда Трампа, який стане першим колишнім президентом США, який постає перед судом у кримінальній справі, пише УНН з посиланням на BBC.

Деталі

Трампа звинувачують у фальсифікації своєї ділової документації, щоб приховати виплату грошей за мовчання, зроблену Стормі Деніелс, колишній зірці фільмів для дорослих, незадовго до виборів 2016 року.

Як зазначає CBS News, суд має розпочатися о 9:30 за місцевим часом (16:30 за Києвом).

У разі визнання винним 77-річному Трампу загрожує щонайбільше чотири роки тюремного ув'язнення, але він може уникнути тюремного ув'язнення і бути оштрафований. Він не визнав себе винним.

Історичний судовий процес над Трампом пройде на тлі його президентської кампанії і врешті може призвести до того, що передбачуваний кандидат від Республіканської партії стане засудженим злочинцем за кілька місяців до того, як виборці вирушать на виборчі дільниці у листопаді.

"Це безпрецедентно, - сказав Алекс Кейссар, професор історії та державної політики у Школі Кеннеді Гарвардського університету. - Нічого віддалено схожого на це не було".

Очікується, що судовий процес, який розпочнеться з вибору присяжних у понеділок, триватиме від шести до восьми тижнів і буде зосереджено на відшкодуванні, яке Трамп виплатив своєму колишньому помічникові Майклу Коену.

57-річний Коен стверджує, що йому було наказано виплатити Деніелс 130 тисяч доларів в обмін на її мовчання про передбачуваний роман із Трампом, що прокурори назвали спробою "незаконно вплинути" на вибори 2016 року.

Виплати грошей за мовчання не є незаконними. Але окружна прокуратура Мангеттена стверджує, що Трамп скоїв злочин, неправильно відобразивши відшкодування Коену як судові витрати.

Усього його звинувачують у 34 кримінальних злочинах, пов'язаних із фальсифікацією ділової документації першого ступеня. Щоб винести вердикт, усі 12 присяжних мають дійти згоди щодо того, чи винний чи невинний Трамп за конкретним обвинуваченням.

Очікується, що в суді у Мангеттені будуть представлені свідчення низки яскравих персонажів, що лежать в основі справи, зокрема Деніелс та Коена, особистого адвоката Трампа, який потрапив у в'язницю частково через скандал.

Експерти розділилися в думках щодо переконливості версії обвинувачення, яка передбачає новий правовий підхід до висування обвинувачень у скоєнні тяжкого злочину, пов'язаного з фальсифікацією ділової документації.

Трамп зробив кілька безуспішних спроб відкласти суд присяжних і перенести його з Мангеттена, де переважають демократи.

Його полум'яні висловлювання щодо справи, яку він неодноразово називав політично мотивованою, спонукали суддю накласти постанову про нерозголошення інформації, яка забороняє йому публічні коментарі про людей, які мають стосунок до справи, включаючи свідків. Наказ було продовжено після того, як Трамп направив свої онлайн-нападки на дочку судді, назвавши її "шаленою ненависницею Трампа".

Передвиборний штаб Трампа заявив, що наказ про нерозголошення інформації є неконституційним та порушує його права на свободу слова.

Доповнення

Ця кримінальна справа лише одна з чотирьох, з якими Дональд Трамп стикається цього року. Але це, як зазначається, може бути єдиний судовий процес, який відбудеться перед його матчем-реваншем на виборах 2024 року із президентом США Джо Байденом.

Експерти кажуть, що Трамп, якого звинувачують у першій такій справі, навіть якщо його визнають винним, навряд чи потрапить до в'язниці. Навіть якби він це зробив, згідно із законами США, він все одно міг би обіймати посаду президента. Але його засудження стало б першим випадком, коли людина з таким статусом балотувалася б на посаду президента як кандидат від великої партії, сказав експерт Алекс Кейссар.

"Що примітно в цьому, так це те, що, схоже, це не турбує значну частину електорату", - сказав Кейссар, зазначивши, що популярність Трампа не постраждала внаслідок висунення йому кримінальних обвинувачень.

Але потенційна судова драма помістить його в центр новин, на тлі того, як до виборів залишилося лише кілька місяців, пише видання.

І така підвищена увага, як зауважується, означає, що будь-які незначні новини з суду – добрі чи погані для Трампа – можуть зіграти роль у перегонах між колишнім та нинішнім президентом, сказав професор Джорджтаунського університету Ганс Ноель.