sytuatsiia-na-rynku-nerukhomosti-v-ukraini-shcho-obyraiut-ukraintsi

Ситуація на ринку нерухомості в Україні: що обирають українці?

 • 127532 переглядiв

Ринок нерухомості в Україні відновлюється після вторгнення рф. Зростає попит на невеликі квартири з ремонтом на нижніх поверхах, особливо у безпечних регіонах. Ціни залишаються на довоєнному рівні.

Ринок нерухомості в Україні продовжує відновлюватись після застою через широкомасштабне вторгнення росії. Повномасштабна війна та цілеспрямоване знищення росіянами української енергетичної інфраструктури внесли свої корективи у попит на житло, пише УНН.

Деталі

За останні кілька років ринок нерухомості України пройшов через низку трансформацій. Після періоду стабільного зростання цін до 2022 року, війна внесла свої корективи, зупинивши будівництво та заморозивши активність покупців на початку широкомасштабного вторгнення. Однак, поступово ринок починає відновлюватись.

Наразі експерти з нерухомості констатують, що попит на житло в Україні зростає. Це повʼязано як з великою кількістю переселенців, які обирають більш безпечні регіони для проживання, так і зі стабілізацією економічної ситуації в країні та бажанням громадян інвестувати у більш-менш безпечні активи.

Попри війну ціни на нерухомість у великих містах, таких як Київ і Львів, залишаються відносно стабільними. Попит на невеликі квартири продовжує зростати через переселенців і жителів, які повертаютьс,

- розповіла співзасновниця першої в Україні фінтех-екосистеми Concord Fintech Solutions Олена Сосєдка.

Однак смаки українців у нерухомості вимушено змінилися. Зараз більшим попитом користується житло з готовим ремонтом на вторинному ринку, у яке після покупки можна одразу заселитися. Українці частіше обирають невеликі однокімнатні або двокімнатні квартири, а чи не найголовнішою вимогою є нижні поверхи.

На сьогоднішній день більшим попитом користуються квартири до 9 поверху, не вище. Пов’язано це з війною, відключення електроенергії. Якщо на 9 поверх ще можна піднятися, то на 20 умовно кажучи, або на 25, то це вже проблемно

- пояснив експерт з нерухомості Віктор Несін.

Покупці також звертають увагу на район, у якому збираються придбати житло, його інфраструктуру та автономність. Через війну також стало більш популярним заміське житло.Водночас експерти зазначають, що ціни на ринку нерухомості практично не змінилися і залишаються на довоєнному рівні.

Ціни плюс мінус такі самі, як і до війни були. Є забудовники, які підняли там на 10-15%, вони це мотивують вартістю бензину, електроенергії. Плюс темпи будівництва в багатьох упали, плюс ще й... у Києві було 20 активних забудовників, зараз їх залишилося ,

- розповів експерт з питань нерухомості Іван Кудояр.

Наприклад, відповідно до оголошень, розміщених на одному з популярних сайтів з продажу нерухомості, маленьку однокімнатну "хрущівку" зі старим ремонтом у Києві можна придбати від 23 тисяч доларів. Двокімнатна квартира у будинку 1962 року коштуватиме від 30 тисяч доларів, залежно від району столиці та стану житла.

Експерти вказують, що через війну українці почали частіше купувати житло у містах Західної України. Наприклад, у Львові квартири на вторинному ринку дешевші від столичних приблизно на 5 тисяч доларів, тобто однокімнатне житло можна придбати від 15 тисяч доларів. При цьому в Ужгороді купувати житло доведеться за київськими цінами. Вартість однокімнатної квартири тут стартує від 22,5 тисяч доларів.

Попри те, що на ринку присутні такі низькі цінові пропозиції, за даними сайту Лун.ua, середня вартість 1-кімнатної квартири у Києві у липні цього року складала 50-60 тисяч доларів. При цьому "хрущівки" і "панельки" коштували від 41 тисячі доларів.

Водночас ситуація на ринку новобудов значно гірша. За словами експертів, українці готові вкладати кошти у вже збудоване житло, але відмовляються інвестувати у новобуди на етапі фундаменту.

Первинка - людей цікавить будинок, який здано або майже здано, або ось-ось буде здано, і щоб ціна була невелика, тому що вони йдуть без ремонту, з ремонтом не хочуть стикатися …,

- розповів Кудояр.

Не дивлячись на складнощі з продажами, ціни на житло в новобудовах також залишаються на довоєнному рівні, а в деяких випадках навіть трохи збільшились. Зокрема вартість квадратного метру в столичній новобудові економ класу у липні складає 960 доларів, квадратний метр у квартирі комфорт класу обійдеться в середньому 1030 доларів.

Фінансисти радять не відкидати можливість інвестування заощаджень у таке житло, адже по завершенню війни ціни на нього можуть різко підскочити.

На думку співзасновниці першої в Україні фінтех-екосистеми Concord Fintech Solutions Олени Сосєдки, питання про те, чи варто інвестувати в нерухомість або орендувати житло в Україні, залежить від толерантності до ризиків, фінансових можливостей і довгострокових цілей кожного, хто стоїть перед таким вибором.

Якщо ви готові до високих ризиків і бачите потенціал довгострокової вигоди, інвестиції можуть бути виправдані. Однак для більш консервативного підходу оренда житла надасть вам більшу гнучкість і зниження фінансових ризиків. Важливо ретельно зважити всі "за" і "проти" та консультуватися з експертами перед ухваленням рішення,

- порадила Сосєдка.

В контексті роботи ринку нерухомості не можна не згадати оренду житла, яка під час повномасштабного вторгнення набула нового сенсу. За словами Сосєдки воєнні дії, які тривають в Україні, в тому числі регулярні ракетні обстріли українських міст тримають ризик втрати майна на високому рівні. І попри поліпшення систем ППО, ніхто не може гарантувати повну безпеку будівель.

Це призвело до того, що оренда житла під час воєнного конфлікту, на думку Сосєдки, дає необхідну гнучкість і мобільність.

"Оренда житла надає можливість швидко змінити місце проживання в разі погіршення ситуації, що важливо в умовах нестабільності", - розповіла експертка.

Окрім того, оренда дає змогу уникнути значних фінансових втрат у разі руйнування майна.

"Ви не будете нести відповідальність за відновлення або компенсацію збитків, пов'язаних із руйнуванням нерухомості", - зазначила Сосєдка.

Також плюсом орендованого житла є психологічний комфорт. "Жити в орендованому житлі може бути психологічно простіше, знаючи, що ви можете легко переїхати за потреби", - пояснила вона.

Нагадаємо

Сосєдка розповіла, де за кордоном краще купувати квартири і на що варто звертати увагу під час купівлі. Вона зазначила, що інвестиції в зарубіжну нерухомість можуть забезпечити диверсифікацію активів, потенціал зростання цін і можливість отримання посвідки на проживання або громадянства.

Популярні

Новини по темі