sud-v-okupovanomu-krymu-zalyshyv-u-sizo-aktyvistiv-aziza-azizova-ta-mustafu-abduramanova

Суд в окупованому Криму залишив у СІЗО активістів Азіза Азізова та Мустафу Абдураманова

 • 20930 переглядiв

Верховний суд окупованого Криму залишив без змін рішення про продовження арешту кримськотатарським активістам. Адвокат вважає переслідування незаконним, оскільки організація "Хізб-ут Тахрір" не визнана терористичною.

Верховний суд окупованого Криму залишив без зміни рішення Київського районного суду Сімферополя про продовження арешту активістам Азізу Азізову та Мустафі Абдураманову. Жителі Бахчисараю залишаться у СІЗО до 4 листопада 2024 року. Про це повідомив адвокат Еміль Курбедінов, передає УНН із посиланням на "Кримську солідарність".

Політв'язні в суді заперечували свою провину та причетність до терористичної діяльності. Азіз Азізов заявив, що не є злочинцем і "відомий у місті як людина, яка організовувала свята для дітей".

Адвокат Еміль Курбедінов вважає незаконним переслідування кримських татар за даними кримінальними статтями.

"На сьогодні відповідно до федерального закону про протидію тероризму організація "Хізб-ут Тахрір" не визнавалася терористичною і під таким соусом ці справи подавати абсолютно не законно. Тобто, по суті, це переслідування людей без закону, це вже якийсь феодальний лад. Навіть у ті часи хоч якось дотримувались папірців, указів, законів. У даному випадку, не маючи взагалі жодних законних підстав, людей просто переслідують з надуманих підстав під соусом "боротьби з тероризмом"", - прокоментував захисник.

Додамо

Вранці 5 березня у Бахчисарайському та Джанкойському районах окупованого Криму силовики провели обшук у 10 кримських татар. Того ж дня суд обрав запобіжний захід чотирьом з них — кримськотатарським активістам Мемету Люманову, Азізу Азізову, Рустему Османову та Мустафі Абдураманову. Їх відправили до СІЗО №2 до 4 травня 2024 року.

Пізніше суд відправив до СІЗО затриманих жителів Джанкоя та Джанкойського району — Енвера Халіллаєва, Нарімана Аметова, Алі Мамутова, імама мечеті села Лобаново Вахіда Мустафаєва та активіста Арсена Кашка. Колишнього імама Ремзі Куртнезирова через численні хвороби відправили під домашній арешт. Всім десяти арештованим ставлять участь у забороненій на території РФ ісламській партії Хізб ут-Тахрір. Багато із затриманих — батьки у багатодітних сім'ях.

У росії її організація перебуває під забороною з 2003 року. На території України та більшості країн світу діє без обмежень на рівні національних законодавств. Перші арешти за даною категорією кримінальних справ у Криму розпочалися у 2015 році, коли на території півострова стали примусово впроваджувати норми російського законодавства.

Популярні

Новини по темі