sholts-zbyraietsia-u-serbiiu-na-ridkisnu-zustrich-iz-izolovanym-vuchychem-dlia-finalizatsii-litiievoi-uhody-politico

Шольц збирається у Сербію на рідкісну зустріч із "ізольованим" Вучичем для фіналізації літієвої угоди - Politico

 • 11245 переглядiв

Канцлер Німеччини Олаф Шольц планує несподіваний візит до Белграда в п'ятницю, щоб взяти участь у підписанні угоди про співпрацю між ЄС та Сербією щодо імпорту літію, необхідних для цифрового та зеленого переходу ЄС.

Канцлер Німеччини Олаф Шольц планує вирушити до Белграда в п'ятницю з несподіваним візитом, повідомляє Politico, пише УНН.

Деталі

Зазначається з посиланням на три джерела, що Шольц має намір бути присутніми на підписанні угоди про співпрацю між ЄС та Сербією з імпорту корисних копалин, включаючи літій, які мають вирішальне значення для цифрового та зеленого переходу ЄС.

Згодом представник уряду країни, як вказано, підтвердив факт візиту.

Раніше президент Сербії Александар Вучич, як зазначається, "був значною мірою ізольований серед європейських лідерів через його суперечливі загравання з росією та Китаєм, напруженість у відносинах з Косово та звинувачення у фальсифікації виборів".

Німеччина як найбільший автовиробник ЄС, як пише видання, дуже зацікавлена ​​у забезпеченні літієм - особливо всередині Європи, щоб зменшити свою залежність від Китаю. Зазначається що це сировина, необхідна для створення електромобілів.

"Однак для Шольца незвично здійснювати таку поїздку у такий короткий термін", - вказало видання.

Уряд Сербії оголосив у вівторок, що відновить роботу над спірним проектом з видобутку літію на заході країни після ухвали Конституційного суду минулого тижня, який скасував попереднє скасування видобутку літію.

Попередній уряд у Белграді зупинив проект і анулював ліцензії, видані британсько-австралійському гірничодобувному гіганту Rio Tinto після масових протестів понад два роки тому.

Очікується, що у церемонії підписання візьме участь віце-президент Європейської комісії Марош Шефчович, повідомили двоє співрозмовників видання.

Президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн, як повідомляється, розглядала можливість участі у поїздці, але її участь сумнівна, враховуючи, що їй все ще потрібно виграти голосування в Європейському парламенті у четвер, щоб бути затвердженою на другий термін.

У травні Шефчович заявив, що угода щодо літію з Сербією може бути укладена "в короткі терміни".

Шахта Ядар, розташована неподалік міста Лозниця на заході Сербії, містить одні з найбільших у Європі запасів літію. Вучич повідомив Financial Times минулого місяця, що шахта, яку він планує відкрити 2028 року, вироблятиме 58 000 тонн літію на рік. Це дорівнюватиме 17 відсоткам виробництва електромобілів у Європі або 1,1 мільйону автомобілів.

Екологічні громадські організації та жителі Лозниці попереджають, що будівництво шахти може призвести до руйнування довкілля та забруднення води. Багато хто також побоюється потенційного переміщення жителів цього району.

Сербія першою в Європі підписала угоду з Китаєм про побудову "спільного майбутнього"08.05.24, 20:39

Популярні

Новини по темі