ukenru
sbu-zatrimala-organizatora-prokremlivskikh-provokatsiy-u-lavri

СБУ затримала організатора прокремлівських провокацій у Лаврі

 • 566958 переглядiв

КИЇВ. 24 травня. УНН. Служба безпеки України повідомила, що затримала одного з організаторів прокремлівських провокацій у Києво-Печерській Лаврі, пише УНН.

Цитата

"Служба безпеки нейтралізувала у Києві підривну діяльність ще одного антиукраїнського релігійного блогера, який поширював наративи кремля і організовував замовні "акції протесту". Фігурантом є заступник керівника проросійської організації "Единое отечество" та учасник релігійно-політичної організації РПЦ "Союз православних братств України", - повідомили в СБУ.

"За даними слідства, він був одним з організаторів провокацій на території Києво-Печерської Лаври наприкінці березня 2023 року", - вказали у спецслужбі.

Деталі

За даними СБУ, тоді фігурант підбурював людей до масових заворушень і давав інтерв’ю, в яких безпідставно звинувачував Україну у розв’язанні війни.

Також свої деструктивні виступи він записував і транслював на YouTube-каналі "Святая Русь", який нараховує більше ніж 23 тис. підписників.

Після повномасштабного вторгнення він, зазначили в СБУ, публічно підтримав агресивну політику вищого військово-політичного керівництва рф і виправдовував захоплення українських територій.

У нього провели обшуки. Зокрема, вилучено заборонену символіку і поліграфічну продукцію, яку використовують радикальні націоналістичні структури країни-агресора.

На підставі зібраних доказів фігуранту повідомлено про підозру за ч. 3 ст. 436-2 Кримінального кодексу України (виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії рф проти України, глорифікація її учасників).

За поданням СБУ, суд обрав йому запобіжний захід у виді тримання під вартою. Зловмиснику загрожує до 8 років тюрми.

Нагадаємо

За даними МКІП, 29 березня УПЦ МП мала звільнити будівлі Києво-Печерської Лаври. Як повідомили у міністерстві, договір користування Києво-Печерською Лаврою розривається з 29 березня 2023 року, і це стосується усіх приміщень, які орендувала УПЦ МП в Лаврі.

30 березня у Лаврі повинна була почати роботу комісія МКІП з приймання-передачі державного майна національного заповідника "Києво-Печерська Лавра". Але 30 та 31 березня комісію до Лаври не пустили. Поліція відкрила провадження через перешкоджання роботі комісії.

Комісія МКІП розпочала роботу в Лаврі лише 12 квітня, і її представники були вражені наслідками користування святинею представниками УПЦ МП, попросили відкриття провадження. Провадження відкрили.

Огляд приміщень Комісією час від часу супроводжвалося штовханиною та перешкоджанням роботі Комісії за участю невідомих осіб.

Українські Національні Новини

Кримінал та НП