ukenru
rpts-cherez-tisk-ukrayinskoyi-vladi-zvernulas-v-oon-vatikan-i-do-merkel

РПЦ через "тиск української влади" звернулась в ООН, Ватикан і до Меркель

 • 14395 переглядiв

КИЇВ. 14 грудня. УНН. Патріарх Кирило направив звернення головам Православних церков, папі Римському, генсеку ООН Антоніу Гутерріу, президенту Франції Еммануелю Макрону, канцлеру ФРН Ангелі Меркель і ряду інших лідерів в "зв'язку з тиском з боку української влади", передає УНН з посиланням на повідомлення на сайті РПЦ.

"Останнім часом втручання керівників світської української держави в церковні справи набуло характеру грубого тиску на єпископат і кліриків Української православної церкви, що дозволяє говорити про початок повномасштабних гонінь", - констатував Святіший Владика.

Як йдеться в посланнях, "щоб примусити єпископат Української православної церкви до участі в даному заході органами державної влади та правоохоронними органами України вживається низка дій, кричущим чином порушують конституційні права і свободи громадян України".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Після отримання Томосу церковні послуги не подорожчають

Зокрема, в зверненні сказано, що кліриків УПЦ викликають на допити до Служби безпеки України, Донецькому митрополиту забороняють в'їжджати в країну, а "канонічну церкву" намагаються позбавити прав на Києво-Печерську лавру.

"Він (Кирило – ред.) звернувся до релігійних і державних діячів, лідерів міждержавних організацій із закликом докласти всіх зусиль для того, щоб захистити єпископат, духовенство та віруючих Української православної церкви від дискримінації та тиску з боку української влади, відстояти закріплену міжнародним правом свободу совісті та віросповідання", - йдеться в повідомленні РПЦ.

Як повідомляв УНН, 13 грудня на Архієрейському соборі Української православної церкви Київського патріархату було ухвалено рішення про участь в Об'єднавчому соборові.

Нагадаємо, Об’єднавчий собор українських православних церков відбудеться 15 грудня у Святій Софії у столиці.

Українська православна церква Московського патріархату (УПЦ МП) не братиме участі в Об’єднавчому Соборі зі створення Української помісної церкви, який відбудеться 15 грудня.

Українські Національні Новини

Політика