ukenru
rosiia-zahlushyla-syhnal-litaka-brytanskykh-vps-iz-ministrom-oborony-brytanii-shappsom-zmi

росія "заглушила сигнал" літака британських ВПС із міністром оборони Британії Шаппсом - ЗМІ

 • 29414 переглядiв

росія, як вважається, заглушила GPS-сигнал літака ВПС Великої Британії, на борту якого перебував міністр оборони країни, на 30 хвилин.

Вважається, що росія заглушила супутниковий сигнал літака ВПС Великої Британії, який перевозив міністра оборони країни Гранта Шаппса з Польщі, у "вкрай безвідповідальному" акті електронної війни, повідомило у четвер британське видання The Times, пише УНН.

Деталі

"Сигналу GPS чинили перешкоди близько 30 хвилин, поки літак пролітав поблизу російської території Калінінграда на Балтійському морі. Мобільні телефони більше не могли підключатися до Інтернету, і літак змушений був використовувати альтернативні методи для визначення свого розташування", - пише видання.

Міністра оборони Великої Британії, який перебував на літаку Dassault 900LX Falcon із журналістами з таких організацій, як The Times, як зазначається, "запевнили, що електронна атака не загрожує безпеці літака".

Експерти заявили, що неясно, чи сам Шаппс став об'єктом навмисної атаки, хоча траєкторію польоту було видно веб-сайтам стеження за повітряними суднами.

Британський міністр, як повідомляється, повертався після відвідування військового полігону в Ожиші на північному сході Польщі - за кілька годин їзди від Калінінграда - де він спостерігав, як сотні військовослужбовців беруть участь у навчаннях Steadfast Defender, найбільших навчаннях НАТО з часів холодної війни.

Шаппс, який обіймає посаду міністра оборони Великої Британії з серпня, тоді щойно звинуватив президента путіна в "брязканні зброєю" та безвідповідальних діях заявою, що москва готова до ядерної війни.

Джерело видання в обороні заявило: "Хоча ВПС Великої Британії добре підготовлені, щоб впоратися з цим, це все одно створює непотрібний ризик для цивільних літаків і потенційно може поставити під загрозу життя людей. Цьому немає виправдання і це вкрай безвідповідально з боку росії".

Передбачалося, що джерело перешкод GPS у середу ввечері знаходилося у Калінінграді. Устаткування для придушення GPS може експлуатуватися з літаків, у тому числі з дронів, але зазвичай воно розміщується на наземних транспортних засобах.

Літаки, що злітають з авіабази британських ВПС Акротірі на Кіпрі, регулярно блокуються російським обладнанням, що, ймовірно, знаходиться в Сирії, хоча вважається, що літаки з високопосадовцями потрапляють під удар дуже рідко, вказує видання. Постраждали літаки Typhoon, винищувачі F-35, транспортні літаки А400М та військові літаки Voyager. Експерти попередили, що такий вид діяльності свідчить про агресивний підхід росії до Заходу.

Літаки покладаються на кілька навігаційних систем і тому можуть продовжувати безпечно працювати, навіть якщо GPS заблоковано.

Доповнення

Під час свого одноденного візиту до Польщі Шаппс заявив, що Британія має витрачати 3 відсотки свого ВВП на оборону, щоб захистити себе, додавши, що нещодавній візит в Україну став "дзвінком для пробудження".

Він сказав про путіна: "Усе, що має статися, щоб вирішити цю проблему, - це він повинен повернутися східніше і залишити демократичну країну, до якої він вирішив вторгнутися два роки тому. І це спосіб довести всю цю справу до завершення".