problemni-kredyty-restrukturyzatsiia-yak-poriatunok-dlia-biznesu-chy-cherhove-vyprobuvannia

Проблемні кредити: реструктуризація як порятунок для бізнесу чи чергове випробування?

 • 70085 переглядiв

Експерт пояснює важливість реструктуризації кредитів в умовах економічної нестабільності. Процедура допомагає бізнесу та фізичним особам впоратися з проблемними кредитами, але вимагає компромісу між банком і клієнтом.

В умовах економічної нестабільності та значних фінансових викликів, спричинених війною, багато кредитів як юридичних, так і фізичних осіб стали проблемними. Одним з інструментів, який допомагає вирішити цю проблему, є реструктуризація кредитів. Про це в ексклюзивному коментарі УНН заявив економіст Олександр Охріменко.

"На сьогодні, в результаті війни велика кількість кредитів проблемні. По-перше, є частина кредитів, які проблемні ще починаючи з 2013 року, і не зрозуміло, що з ними робити… Крім того, додалися різні реформи, а тут ще коронавірус, війна. Тому на сьогодні, якщо подивитися правді в очі, у нас більша частина кредитів для юридичних і фізичних осіб проблемні", - сказав експерт.

Одним з рішень для проблемних кредитів є процедура реструктуризації таких позик. Однак, за словами Охріменка, це складна процедура.

"Якщо за правилами, то вважається, що повинні бути рівні умови для банка і для клієнта. З однієї сторони десь поступається банк, а десь поступається клієнт. При чому, клієнт чесно повинен пояснити свій фінансовий стан, чесно забезпечити заставу, якщо це кредит під заставу, щоб там не було ніяких шахрайських дій. І тоді вже банк і клієнт знаходить компроміс", - пояснює він.

За словами експерта, в рамках реструктуризації може бути часткове списання боргу, може бути зменшена сума відсотків тощо.

"Якщо правильно робити реструктуризацію, то можна допомогти бізнесу. Але часто сам бізнес її не хоче. Хоче просто кинути і не заплатити взагалі. Реструктуризація це не значить, що кредит можна не погашати, банк просто може піти на поступки типу відтермінувати термін, створити якісь умови тощо", - вказує Олександр Охріменко.

Додамо

Варто зазначити, що реструктуризація кредитів — це не панацея, а тимчасове рішення, яке дає змогу виграти час і стабілізувати фінансовий стан. Вона не усуває проблеми, але дає можливість пережити складні часи та уникнути катастрофічних наслідків.

Одними з представників українського бізнесу, хто у відповідь на фінансові труднощі вдався до реструктуризації кредиту – є власники БФК "Гулівер". У цьому випадку реструктуризація боргу проводилася згідно закону, який був розроблений за ініціативи МВФ і передбачав спеціальні запобіжники, щоб весь процес відбувся без зловживань. Один з них – участь сторонніх незалежних експертів, тому у цьому кейсі були залучені компанії зі світовим ім'ям. Експерти запропонували понад 10 варіантів реструктуризації й, згідно із законом, був обраний такий, що зможе забезпечити максимальну економічну вигоду для залучених банків-кредиторів. Завдяки реструктуризації боргу та відновленню економічної активності, БФК "Гулівер" вдалося стабілізувати фінансовий стан проєкту.

Лілія Подоляк

Слайдер

    Популярні

    Новини по темі

    Близько 930 тисяч українців заброньовані від мобілізації

     • 8560 переглядiв

    Партизани розвідали ремонтну базу росії в Луганській області

     • 16592 переглядiв

    Данія надасть Україні військову допомогу на 116 млн доларів

     • 10863 переглядiв