pro-sudna-ta-zernotreidery-shcho-vyvozyly-kradene-ukrainske-zerno-z-portu-mariupolia-bihusinfo

Про судна та зернотрейдери, що вивозили крадене українське зерно з порту Маріуполя - Bihus.Info

 • 58987 переглядiв

Російські окупанти зафільмували завантаження українського зерна на кораблі в порту Маріуполя, при цьому було ідентифіковано щонайменше три суховантажі, а також кілька зернотрейдерських компаній, причетних до експорту викраденого зерна з українських територій.

Російські окупанти засвітили на відео, як вантажать на судна українське зерно у порту Маріуполя. Щонайменше три суховантажі ідентифікували журналісти Bihus.Info. Вони також з’ясували кілька фірм-зернотрейдерів, що фігурують у документах про завантаження зерна на ці судна. Про це йдеться в їхньому останньому матеріалі, передає УНН.

Деталі

Згідно з зібраними матеріалами журналістів, перший корабель з вкраденим зерном вийшов з порту окупованого Маріуполя у травні 2023 року. Загарбники тоді навіть не приховували номеру й назви суден, навпаки – хизувались власними злочинами, знімаючи сюжети для російського телебачення.

Неодноразово в кадри роспропаганди потрапляв процес завантаження зерна на контейнеровози STK-1003 і STK-1016 пітерської фірми "Удаленный Морской Терминал" і теплоход Mezhdurechensk, що належать ростовській "УК "Река-Море" російського підприємця Гєннадія Арустамова, у минулому капітана буксира. 

Журналісти підкріпили це дані, й інформацією з трекінгових сервісів, що підтверджують перебування цих суден в окупованому українському порту та подальше пересування в порти Ростова-на-Дону, Азов, Кавказ, Єйськ.

росія й далі вивозить морем вкрадене українське зерно - ЗМІ12.10.23, 00:25 • [views_351780]

Bihus.Info з’ясували, що фотом окупантів у Маріуполі керує російська держкомпанія "Роскапстрой". І вона досі не під санкціями у ЄС та Британії. Хоча такі дії росіян, як вивезення зерна із окупованих територій, підпадають під кримінальну відповідальність, адже судна не отримують дозвіл від української прикордонної служби, а українські органи влади в окупованих портах відсутні.

Відповідно до документів, наданих Bihus.Info центром "Миротворець", зерно з окупованих територій вивозили кілька компаній.

Зокрема на всі три згадані судна у 2023 році вантажила пшеницю російська фірма "Санагро", зареєстрована в Ростові-на-Дону наприкінці 2022-го. Вона належить Миколі Міщуку, який раніше балотувався в Україні від аграрного об’єднання "Заступ", а нині, за даними російського реєстру компаній, має російське громадянство.

– зазначили журналісти.

У документах також фігурують московська компанія "Зорка фуд", записана на росіянина Владіміра Наумова та білоруску Татьяну Пашкєвіч, і "Аста Груп", зареєстрована в окупованому Донецьку, належить громадянину росії Роберту Асатряну.

Популярні

Новини по темі

Чергова атака рф на Херсон: постраждала 45-річна жінка

 • 50113 переглядiв

Над Чехією знову з'явився пісок із Сахари - ЗМІ

 • 49896 переглядiв