ukenru
premier-ministr-belhii-persha-postavka-f-16-v-ukrainu-ochikuietsia-v-travni-systemy-ppo-na-poriadku-dennomu-samitu-yes

Глава уряду Бельгії відповів, чи зможуть у ЄС прискорити постачання ППО та літаків F-16 в Україну

 • 18511 переглядiв

Прем'єр-міністр Бельгії Александр де Кроо заявив, що Бельгія підтримує підготовку українських пілотів для літаків F-16 і сподівається, що перша поставка відбудеться в травні, але Бельгія все ще сама потребує F-16, поки вони не будуть замінені на F-35.

Прем'єр-міністр Бельгії Александр де Кроо, чия країна зараз головує в Раді ЄС, зазначив, що Бельгія підтримує підготовку українських пілотів F-16, - посадовець сподівається, що перша поставка винищувачів відбудеться у травні 2024 року. Водночас де Кроо наголосив, що Бельгії також потрібні F-16, оскільки їх заміна на новітні F-35 ще не відбулась, передає УНН, із посиланням на трансляцію прес-конференції, присвяченій європейському головуванню Бельгії.

Деталі

На питання, чи можливо обговорення ситуації з протиповітряною обороною під час наступної Ради ЄС, і чи може це прискорити постачання винищувачів F-16 з Бельгії в Україну, прем’єр-міністр європейської країни Александр де Кроо відповів, що "перша поставка повинна відбутися в наступному місяці". Але за словами посадовця "ми (Бельгія) все ще потребуємо їх самі, і ми не є одним з тих, хто F-16 замінив на F-35".

З приводу винищувачів F-16 де Кроо також додав наступне:

Ми намагаємося якомога більше координувати F-16. Бельгія є частиною існуючої коаліції F16. Наші літаки використовуються сьогодні (..) Ми є важливим чинником, який гарантує, що вони (українські льотчики) мають належну підготовку як пілотів, а також як екіпаж технічного обслуговування

- сказав він.

За словами прем’єр-міністра Бельгії, - це важливо, щоб "переконатися, що літаки можна використовувати у найефективніший спосіб".

Також глава уряду європейської країни повідомив, що "постачання для української оборони обговорюється у будь-якій європейській країні".

Звичайно будуть обговорюватися і системи ППО

- підкреслив де Кроо.

Нагадаємо

УНН повідомляв, що лідери ЄС обговорять постачання систем протиповітряної оборони, включаючи батареї Patriot, в Україну на майбутньому саміті в Брюсселі 17-18 квітня.