natshvardiitsi-yaki-proishly-polon-zmozhut-zvilniatysia-zi-sluzhby-nezalezhno-vid-daty-obminu-klymenko

Нацгвардійці, які пройшли полон, зможуть звільнятися зі служби незалежно від дати обміну - Клименко

 • 16947 переглядiв

Військовослужбовці Національної гвардії України, які пройшли полон, зможуть звільнятися зі служби незалежно від дати обміну. Раніше Нацгвардія вирішила по-своєму трактувати закон і демобілізовувати військовослужбовців, які були звільнені з полону після 18 травня. Про це пише УНН з посиланням на міністра внутрішніх справ Ігоря Клименка.

Позиція МВС стосовно непорозуміння з тлумаченням Нацгвардією норми статті 26 закону України "Про військовий обов'язок і військову службу" щодо можливості звільнення з військової служби осіб, які пройшли полон: відповідна норма застосовується до всіх військовослужбовців, які мають статус звільнених з полону. Незалежно від дати обміну,

- написав Клименко.

Контекст

Народний депутат Олексій Гончаренко повідомляв, що Нацгвардія вирішила по-своєму трактувати закон і не демобілізувати військовополонених.

В законопроєкті про мобілізацію, який набув чинності 18 травня 2024, сказано, що ті, хто пройшов полон, мають право на демобілізацію. Але Нацгвардія вирішила трактувати цей закон по-своєму. На частини надійшов окремий документ, де зазначено, що демобілізації підлягають тільки військовополонені, яка були звільнені після 18 травня 2024 року,

- повідомляв Гончаренко.

Нагадаємо

18 травня набув чинності закон про посилення мобілізацію, який серед іншого, передбачає можливість звільнення зі служби для військовослужбовців, після звільнення з полону, якщо військовослужбовці не висловили бажання продовжувати військову службу.

Популярні

Новини по темі

У Києві зупинили фунікулер: що відомо

 • 20974 переглядiв

Біткоїн перетнув цінову позначку у 70 тисяч доларів

 • 15237 переглядiв

У москві на пам'ятнику Жукова з'явився напис "ГУР": відео

 • 20499 переглядiв