ukenru
nato-prodovzhit-svoyu-prisutnist-u-chornomu-mori

НАТО продовжить свою присутність у Чорному морі

 • 8871 переглядiв

БРЮССЕЛЬ-КИЇВ. 4 грудня. УНН. НАТО продовжить свою присутність у Чорному морі. Про це повідомив генеральний секретар НАТО Йенс Столтенберг у Брюсселі, передає УНН.

"Лише кілька днів тому ми бачили, як Росія використовує військову силу проти українських кораблів і військовослужбовців. Ми закликаємо Росію негайно звільнити українських моряків і кораблі, які його захопили. Росія повинна допустити свободу плавання. І дозволити безперешкодний доступ до українських портів. В Росії неприйняття кордонів своїх сусідів включає військову присутність в Абхазії та Південній Осетії", - повідомив він.

"Росія повинна припинити своє визнання обох регіонів. І вивести свої сили з цих регіонів Грузії. У відповідь на агресивні дії Росії, НАТО протягом останніх декількох років значно збільшила свою присутність у Чорноморському регіоні. На морі, в повітрі і на землі", - додав Столтенберг.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Міністри НАТО разом з Клімкіним обговорять ситуацію у Керченській протоці

Кораблі НАТО регулярно патрулюють та здійснюють навчання в Чорному морі. Цього року судна під командуванням НАТО провели 120 днів у Чорному морі, порівняно з 80 днями минулого року. Кілька країн-членів Альянсу проводять повітряний контроль НАТО в регіоні. Союзники також проводять регулярні розвідувальні польоти. І ми створили румунську багатонаціональну бригаду під керівництвом Румунії.

"Три країни-члени НАТО - Болгарія, Румунія та Туреччина - є прибережними державами. Так що в Чорному морі вже є багато НАТО. І ми будемо продовжувати свою присутність у регіоні", - додав він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: США мають намір виробити в Брюсселі спільну позицію НАТО щодо Керченської протоки 

Нагадаємо, Президент України Петро Порошенко закликав країни НАТО спрямувати військові кораблі в Чорне та Азовське моря після російської агресії у районі Керченської протоки.

Українські Національні Новини

Політика