На Прикарпатті вперше від початку року зареєстрували захворювання на ботулізм. Отруївся чоловік після вживання консервованого м’яса домашнього приготування. Про це повідомляє УНН з посиланням на Івано-Франківський обласний центр контролю та профілактики хвороб.
Деталі
Після вживання неякісної їжі у хворого з’явився біль в животі, слабкість, здуття, головний біль. Через два дні приєднались такі симптоми, як порушення зору і ковтання, сухість у роті.
Постраждалого госпіталізували до КНП "Центр інфекційних захворювань Івано-Франківської обласної ради". Медики встановили діагноз "ботулізм". Хворому надали необхідне лікування та ввели протиботулінічну сироватку, він продовжує лікування.
Довідка
Ботулізм – це гостра токсикоінфекція, викликана паличкою Clostridiumbotulinum і її токсином, яким інфікується вміст консервації, який був неправильно приготовлений або зберігався у неналежних умовах. Присутність ботулотоксину в харчових продуктах не змінює їх органолептичних властивостей.
Найчастіше люди хворіють на ботулізм після вживанням грибів домашнього консервування, копченої або в'яленої риби, м'ясних і ковбасних виробів, бобових консервів. Вживання таких продуктів часто стає причиною групових, "сімейних" спалахів захворювання.
Для профілактики ботулізму необхідно дотримуватися суворих правил готування та зберігання консервів:
- використовувати під час консервування тільки свіжі, доброякісні, без ознак псування, продукти;
- перед консервуванням сировину, особливо гриби, необхідно ретельно промивати чистою проточною водою для видалення залишків ґрунту;
- чистити рибу одразу після вилову, обов’язково видаляючи з неї кишки;
- дотримуватись правил стерилізації банок, кришок та режимів теплової обробки продуктів в домашніх умовах;
- зберігати домашні консерви в холодильнику або іншому прохолодному місці не більше року;
- при найменшій підозрі не вживати консерви зі здутих банок;
- бажано вживати консерви тільки промислового виготовлення;
- не купувати копчену, солону та в’ялену рибу на стихійних ринках;
- купуючи сушену та в’ялену рибу промислового виробництва, навіть в закладах торгівлі, звертайте увагу на її зовнішній вигляд, умови зберігання, наявність маркування із зазначенням дати виготовлення та терміну придатності;
- при консервуванні м’ясних та рибних продуктів в домашніх умовах необхідно стерилізувати консерви при температурі +115… +120 °С – не менше 40-60 хв. з подальшим герметичним пакуванням.
У Сумській області подружжя отруїлося грибами12.08.24, 16:17 • [views_21987]
Негайно звертайтеся до лікаря при найменшій підозрі на ботулізм:
- порушення зору;
- сильно виражена сухість у роті;
- тихий, гугнявий голос;
- підвищена стомлюваність;
- м’язова слабкість чи запаморочення.
