ukenru
mzs-nadislalo-rosiyi-notu-protestu-cherez-viyskoviy-prizov-na-teritoriyi-krimu

МЗС надіслало Росії ноту протесту через військовий призов на території Криму

 • 8905 переглядiв

КИЇВ. 26 жовтня. УНН. Міністерство закордонних справ України висловило протест у зв’язку зі здійсненням Російською Федерацією призову на військову службу на території тимчасово окупованих Автономної Республіки Крим та міста Севастополь. Про це йдеться в заяві, оприлюдненій прес-службою МЗС України, передає УНН.

"МЗС України вимагає від Російської Федерації скасувати призов на військову службу тимчасово окупованій частині суверенної території України - Автономній Республіці Крим та місті Севастополь, припинити переслідування громадян України за небажання служити в окупаційній армії, а також забезпечити неухильне дотримання своїх міжнародних зобов’язань як держави-окупанта. 25 жовтня російській стороні було направлено відповідну ноту протесту", - наголосили в МЗС.

В заяві міністерства наголошено, що дії Росії є грубим порушенням зобов’язань відповідно до міжнародного гуманітарного права, яке забороняє РФ як державі-окупанту примушувати осіб, які перебувають під захистом, служити в її збройних або допоміжних силах, так само, як і забороняє чинити тиск і вести пропаганду на користь добровільного вступу до армії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна вимагає від Росії скасувати призов кримчан в армію

Зазначається також, що в тематичній доповіді Управління Верховного комісара ООН з прав людини "Ситуація з правами людини у тимчасово окупованій Автономній Республіці Крим та місті Севастополь", опублікованій 25 вересня 2017 року, зафіксовано численні факти переслідувань окупаційною російською владою жителів Криму за небажання служити у російській армії.

Як повідомляв УНН, у Меджлісі заявили, що жителі окупованого півострова Крим можуть законно уникнути призову на військову службу РФ, зареєструвавшись у військових комісаріатах материкової України.

Нагадаємо, координатор Кримської контактної групи з прав людини Абдурешит Джеппаров повідомив, що в анексованому Криму російські спецслужби займаються вербуванням, використовуючи військкомати.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: МінТОТ звинуватило РФ у порушенні міжнародного права через призов кримчан до армії

Українські Національні Новини

Політика