ukenru
lubinets-pro-zakonoproiekt-pro-posylennia-mobilizatsii-pryntsypovi-zauvazhennia-komitet-vrakhuvav

Лубінець про законопроєкт про посилення мобілізації: принципові зауваження комітет врахував

 • 19235 переглядiв

Уповноважений Верховної Ради Дмитро Лубінець заявив, що законопроект про посилення мобілізації, який був ухвалений після врахування його принципових зауважень, є оптимальним варіантом для збільшення кількості громадян у Збройних силах України під час важких боїв на фронті.

Принципові зауваження, які до профільного комітету направляв Уповноважений Верховної Ради Дмитро Лубінець, були враховані до другого читання в законопроєкті щодо посилення мобілізації. На його думку, ухвалений законопроєкт, це найкращий варіант. Про це Лубінець заявив під час заходу "Цивільні в незаконному утриманні росією: спільні кроки влади та громадянського суспільства задля їхнього звільнення", передає кореспондент УНН.

Деталі

Принципові зауваження, які я направив, як Уповноважений Верховної Ради, на профільний комітет були практично всі враховані. Ми окремо питання піднімали щодо захисту осіб з інвалідністю. Друге - це не додавання додаткових повноважень представникам ТЦК. Це все було зроблено. Третє - щодо електронного кабінету, то його залишили як право, а не як обов’язок. Я теж наголошував на такій позиції. Наступне питання - це пред’явлення документів. Обов’язково документи громадяни України повинні пред’являти Національній поліції, Державній прикордонній службі, або представникам Нацгвардії, а не представникам ТЦК. Це не було прямо зазначено, але не додали таких повноважень представникам ТЦК

- сказав Лубінець.

Він зазначив, що законопроєкт про посилення мобілізації "найкращий варіант, на який ми могли сподіватися".

Ми розуміємо, що немає меж досконалості. Ми повинні всі розуміти, що зараз на лінії фронту в нас відбуваються надзвичайно важкі бої, що військові частини, які там перебувають, вони повинні мати змогу на ротацію. Для цього треба збільшити кількість громадян України, які перебувають в лавах Збройних сил України. Але, на мій погляд, тепер процедура виглядає максимально демократично, фактично без притиску. Всі військовозобов’язані повинні пройти процедуру перевірки своїх даних в реєстрі. Ті, хто не будуть виконувати норм закону, будуть підпадати під дії демократичних принципів у нашій державі

- додав Лубінець.

Нагадаємо

Верховна Рада схвалила законопроєкт про мобілізацію, який запроваджує різні положення, у тому числі зобов'язання осіб з інвалідністю після 24 лютого 2022 року пройти повторний медичний огляд, обмеження на керування автомобілем для тих, хто ухиляється від військової служби, а також необхідність мати при собі військово-облікові документи.

Сьогодні президенту України Володимиру Зеленському направили на підпис ухвалений Верховною Радою законопроєкт про мобілізацію.