На етикетках алкогольних напоїв слід розміщувати попередження про ризик виникнення раку. З такою заявою виступив головний хірург США Вівек Мурті. Про це повідомляє Reuters, пише УНН.
Деталі
Зазначається, що цей крок може означати перехід до жорсткішого регулювання сектору, аналогічного регулюванню тютюнової промисловості.
У звіті Мурті йдеться, що вживання алкоголю збільшує ризик щонайменше семи видів раку, включно з раком грудей, товстої кишки та печінки, проте більшість споживачів у США не знають про це. Головний лікар закликав переглянути рекомендації щодо обмеження споживання алкоголю, щоб люди могли зважити ризик раку, ухвалюючи рішення про те, чи варто пити та скільки пити.
У Сполучених Штатах вживання алкоголю є третьою за значущістю причиною раку, якому можна запобігти, після тютюнокуріння й ожиріння,
З алкоголем пов'язують 100 000 випадків захворювання на рак у США та 20 000 смертей від раку щорічно, що перевищує 13 500 смертей у дорожньо-транспортних пригодах, пов'язаних з алкоголем, зазначено у звіті.
Після публікації звіту акції виробників алкоголю впали у ціні в середньому на 3%.
Видання зазначає, що рекомендації головного лікаря США ще не означають, що алкогольні компанії вже зобов'язані по-новому маркувати етикетки. Це рішення має схвалити Конгрес.
Але саме з подібного звіту у 1964 році, де було зроблено висновок про ризик раку від куріння тютюну, розпочався процес запровадження суворіших правил щодо тютюнокуріння. Вже через рік після публікації того звіту в США було ухвалено закон про попередження на етикетках цигарок.
Естонська IT-компанія розроблятиме систему електронних акцизів на алкоголь і тютюн17.10.24, 16:11