dyrektor-yurdepartamentu-nbu-zyma-kydaie-tin-na-vsiu-bankivsku-systemu-i-maie-buty-zvilnenym-pravozakhysnyk

Директор юрдепартаменту НБУ Зима кидає тінь на всю банківську систему і має бути звільненим – правозахисник

 • 101547 переглядiв

Едуард Багіров вважає, що Олександр Зима підриває довіру до банківської системи. Правозахисник закликає голову НБУ звільнити посадовців, які порушують закон, для відновлення довіри міжнародних партнерів.

Директор юридичного департаменту Національного банку України Олександр Зима підриває довіру до всієї банківської системи замість того, щоб бути прикладом чесного чиновника. А тому його варто звільнити з посади і дати таким чином сигнал партнерам, що порушувати закон посадовцям Нацбанку недопустимо. Таку думку в ексклюзивному коментарі УНН висловив правозахисник Едуард Багіров.

Справа в тому, що в будь-якій цивілізованій країні банківська система це індикатор довіри, в першу чергу громадян до банківської системи. НБУ – це місце де не тільки приймають регуляторні рішення, нормативні акти, вони повинні подати приклад того, як повинні працювати банкіри. І коли ми кажемо, що є кримінальні справи відносно деяких керівників НБУ – це означає, що певний період розслідування, яке роблять правоохоронці, ця посадова особа має бути відсторонена. Навіть якщо він не скоював якісь злочини. Тому що не можна кидати тінь довіри до будь-якого працівника НБУ, навіть водія чи охоронця банку, не кажучи вже про таку високу посаду

- зазначив Багіров.

За його словами, справа Зими – не єдиний випадок, коли посадовці Нацбанку кидають тінь на банківську систему своїми порушеннями. Багіров нагадав, що раніше Верховний суд ухвалив остаточне рішення за позовом Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на понад 1,4 млрд грн до колишнього менеджменту ліквідованого "Платинум Банку", зокрема до колишньої виконуючої обовʼязки правління банку, а нині заступниці голови НБУ Катерини Рожкової. Відповідно до рішення суду, вона повинна сплатити 1,5 млрд грн.

Багіров зазначив, що попри таке рішення суду Рожкова продовжує працювати в Нацбанку. Як і Рожкова, директор юрдепартаменту НБУ Зима продовжує працювати на своїй посаді попри кримінальну справу. Він навіть не відсторонений.

"Я розумію що чим більше таких кримінальних справ відносно працівників НБУ – тим менше довіри до цього фінансового інституту", - підкреслив Багіров.

За словами правозахисника, Зима своїми рекомендаціями про відкликання позовів проти Нацбанку перейняв на себе повноваження судів України.

"Я розумію, що кримінальна справа є, є потерпіла особа і закони і норми Конституції через правоохоронні органи, судові органи повинні працювати так, щоб відновити порушені права цієї людини, в тому числі передбачивши компенсації за правові там і фінансові шкоди, які є. Я, на жаль, не можу зараз, як правозахисник стверджувати, що буде даний хід у законний спосіб відносно працівників НБУ, тому що немає на жаль в політиці НБУ практики очищення від працівників, які своїми діями і рішеннями порушили норми закону, Кримінального кодексу України", - зазначив Багіров.

Водночас, на його думку, голова НБУ Андрій Пишний повинен дати чіткий сигнал міжнародним партнерам України про те, що не терпітиме порушників закону у Нацбанку.

"Моя думка, як правозахисника і громадянина України, керівнику НБУ треба негайно прийняти рішення звільнити своїх заступників і керівників департаментів від займаних посад і таким чином дати сигнал нашим фінпартнерам у світі, що є певні закони, які не можна порушувати", - наголосив Багіров.

Нагадаємо

Шевченківський районний суд Києва визнав потерпілою співзасновницю банку "Конкорд" Юлію Сосєдку у кримінальному провадженні щодо ймовірного зловживання владою або службовим становищем, що призвело до тяжких наслідків, директором юридичного департаменту Національного банку України Олександром Зимою.

Як повідомляв УНН, кримінальна справа стосується листа Національного банку України до Фонду гарантування вкладів фізичних осіб за підписом Олександра Зими, яким він рекомендував Фонду відкликати позови, подані "Конкордом" проти НБУ.  У документі йшлося про чотири позови банку "Конкорд" до НБУ, у яких банк вимагав скасувати штрафи на загальну суму майже 63,5 мільйона гривень. Ці позови були подані ще до того, як Нацбанк ухвалив рішення про ліквідацію "Конкорду" й увів туди тимчасову адміністрацію.

Співзасновниця "АТ "АКБ "Конкорд" Олена Сосєдка заявила, що Національний банк України проігнорував пропозиції акціонерів банку "Конкорд" перед його ліквідацією, а потім ще й за вказівкою регулятора їх позбавили права на справедливий суд.

Популярні

Новини по темі

Сухо і до 32° тепла: прогноз погоди на сьогодні

 • 32678 переглядiв