chomu-rosiiany-khochut-vyvezty-pereselentsiv-z-kurskoi-oblasti-na-tot-ukrainy-ta-novi-feiki-propahandy-rozpovily-tspd-pry-rnbo

Чому росіяни хочуть вивезти переселенців з курської області на ТОТ України та нові фейкі пропаганди - розповіли ЦПД при РНБО

 • 12497 переглядiв

Влада рф хоче приховати правду про ситуацію в курській області. Російська пропаганда поширює нові фейки про події в регіоні, включаючи вигадані вбивства цивільних та перебільшені втрати ЗСУ.

У росії влада планує вивезти евакуйованих мешканців курської область на тимчасово окуповані території Запорізької області, щоб приховати від росіян правду про ситуацію в прикордонному регіоні. Також ворожа пропаганда поширює нові фейкинавколо подій у курській області про нібито вбивства цивільних і "величезні втрати" ЗСУ. Про це повідомили в Центрі протидії дезінформації при РНБО, передає УНН.

Як вказали в ЦПД, влада рф прагне сховати від жителів інших регіонів біженців із курської області, щоб вони не розповідали правду про дії російської армії, зокрема про втечу підрозділів "Ахмата". Також, щоб вони не висловлювали невдоволення політикою путіна щодо війни, через що вони були змушені покинути власні домівки.

Крім того, росіяни бояться розповсюдження інформації про нормальне ставлення до цивільних людей з боку ЗСУ, адже російська пропаганда ліпить з українців "вбивць" та "нацистів".

росія планує переселити біженців з курської області до окупованої частини Запоріжжя13.08.24, 16:59

Також, як зазначається, росія намагається запобігти напливу евакуйованих у своїх власних регіонах, де вже можуть бути труднощі з розміщенням внутрішньо переміщених осіб, щоб уникнути гуманітарної кризи та утримувати видимість контролю над ситуацією.

"Головне завдання кремля зараз – це контрольований інфопотік, аби люди в москві та інших великих містах росії ніяк не стикалися з біженцями та не мали приводу задумуватися про наслідки розв’язаної путіним війни проти України для простих росіян", - вказали в Центрі.

Також Центр протидії дезінформації продовжує моніторити російський інформаційний простір та виявляти нові фейки і маніпуляції, які поширюються ворожою пропагандою навколо подій у Курській області.

Держдеп: єдина причина ситуації в курській області - вторгнення рф в Україну14.08.24, 09:30

ЦПД зафіксував чергову хвилю дезінформаційних публікацій навколо таких тем:

  • «Розстріляний чоловік з ДЦП». Пропагандисти масово ширять історію про нібито вбитого чоловіка з інвалідністю, навіть не намагаючись надати хоч якісь докази існування цієї людини.
  • «Масові вбивства цивільних». Ворожі ресурси тиражують розповідь «багатодітного батька», який евакуював свою сім’ю із Суджі, та буцімто бачив вбивства цивільних росіян українцями. Також для просування цього наративу публікуються фейкові відео обстрілів житлових будинків.
  • «Диверсанти у цивільних авто». Один із ru-пропагандистів з мільйонною аудиторією заявив, що у цивільних авто в Курській області ховаються диверсанти, чим фактично заохочує російських військових до насильства проти місцевого населення.
  • «Величезні втрати України». Масово публікуються відео нібито знищення української техніки та називаються абсолютно неадекватні цифри втрат українців, які не відповідають дійсності.
  • Заперечення фактів та створення ілюзії контролю. Усі заяви України пропагандисти наполегливо заперечують. При цьому масово публікуються заяви про те, як у Курську область нібито прибули резерви армії рф і зупинили просування ЗСУ.
  • Погрози Україні. Ворог намагається чинити психологічний тиск на українців, залякуючи «катастрофічними наслідками» за операцію у Курській області. Однак ці заяви – не більше ніж блеф, вказали в ЦПД.

Просування українських сил на Курщині триває, під контролем України 74 населені пункти – Зеленський13.08.24, 19:08

Популярні

Новини по темі

Сили оборони збили російський Су-34 над курською областю

 • 21054 переглядiв