autotransplantatsii-staly-budennistiu-u-tsentri-khirurhii-ta-transplantolohii-im-shalimova-rozpovily-pro-zminy-v-roboti-yaki-vnesla-viina

Аутотрансплантації стали буденністю: у Центрі хірургії та трансплантології ім. Шалімова розповіли про зміни в роботі, які внесла війна

 • 14101 переглядiв

Українські медики і на передовій, і в тилу творять справжні дива, рятуючи наших захисників та допомагаючи їм повернутися до повноцінного життя. Про те, як змінилася робота медиків з приходом повномасштабної війни на прикладі Національного центру хірургії та трансплантології ім. Шалімова у Києві, розповідається у сюжеті Подробиць, передає УНН.

Як розповів генеральний директор Національного наукового центру хірургії та трансплантології ім. Шалімова Олександр Усенко, одне з відділень Центру було спеціально трансформоване під потреби військових та цивільних, які постраждали в результаті бойових дій.

До війни це було відділення мікрохірургії, але з початку повномасштабної агресії його реорганізували у відділення мікрохірургії та наслідків військової травми. Зараз це одне з основних відділень, яке орієнтовано на відновлення військових, які постраждали під час повномасштабної агресії

- розповів Усенко.

В умовах війни українська хірургія набула неабиякого досвіду в галузі військової медицини. Такого немає в жодній країні світу, наголошують лікарі.

"Як лікуються поранені, як лікуються хворі з політравмою - все це буде освячено в наукових працях. Академія наук видала понад 10 книг по напрямках хірургічної патології в ході війни", - додав керівник Національного Центру хірургії та трансплантології.

В Центрі часто проводяться операції з аутотрансплантації, коли лікарям доводиться латати незагоєні рани пацієнта його ж шкірним покровом. Такі аутотрансплантації стали вже буденністю. Лікарі також вміють трансплантувати й кісткові фрагменти на місце втрачених. Так пацієнтам рятують кінцівки.

Більше дивіться в сюжеті. 

Директор Інститут траснплантології ім.Шалімова: сучасна війна – це політравма 02.09.24, 18:28

Популярні

Новини по темі

Зростання ВВП України за квартал сповільнилося до 3,7%

 • 15804 переглядiв