administratsiia-baidena-prosyt-konhres-dozvolyty-vykorystaty-6-mlrd-dolariv-dlia-ukrainy-yaki-mozhut-zghority-reuters

Адміністрація Байдена просить Конгрес дозволити використати 6 млрд доларів для України, які можуть "згоріти" - Reuters

 • 19803 переглядiв

Адміністрація Байдена веде переговори з Конгресом щодо використання $6 млрд військової допомоги Україні до 30 вересня. Кошти можуть "згоріти", якщо не буде знайдено рішення.

Адміністрація президента США Джо Байдена веде термінові переговори з Конгресом, щоб отримати дозвіл на використання військової допомоги Україні в розмірі 6 мільярдів доларів, які можуть "згоріти" 30 вересня. Про це пише Reuters із посиланням на кілька джерел, знайомих із питанням, передає УНН.

Президентське розпорядження про скорочення коштів (PDA), ключовий компонент пакету допомоги Україні в розмірі 61 мільярда доларів, ухваленого у квітні, дозволяють президенту США передавати оборонні товари і послуги з американських запасів у відповідь на надзвичайні ситуації.

PDA був основним механізмом, який адміністрація Байдена використовувала для постачання зброї в Україну. Зовсім нещодавно, 23 серпня, адміністрація оголосила про новий пакет військової допомоги на суму 125 мільйонів доларів. Йдеться, зокрема, про ракети ППО, обладнання для боротьби з безпілотниками, протитанкові ракети та боєприпаси.

Однак більшу частину з 7,8 мільярда доларів, виділених на PDA за законопроєктом, який Байден підписав у квітні, не використали, тому чиновники намагаються знайти спосіб уберегти решту 6 мільярдів доларів у міру наближення 30 вересня - кінця 2024 фінансового року.

Сирський: Затримки допомоги США вплинули на боєздатність ЗСУ06.09.24, 07:28

Джерела, близькі до переговорів, повідомили Reuters, що Держдепартамент сподівається включити продовження повноважень PDA до резолюції про продовження роботи, короткострокового законопроєкту про надзвичайні видатки, який Сенат і Палата представників мають ухвалити цього місяця, щоб уникнути зупинення роботи уряду 30 вересня.

Помічники в Конгресі наполягають на тому, що рішення буде знайдено, враховуючи сильну двопартійну підтримку допомоги уряду президента України Володимира Зеленського.

Помічники членів Конгресу заявили, що не до кінця зрозуміло, чому постачання зброї в Україну сповільнилося цього року, але сказали, що частково це пов'язано зі стурбованістю Міністерства оборони США тим, що його власні запаси виснажуються.

Доповнення

Зеленський планує здійснити поїздку до США цього місяця і сподівається представити Байдену "План перемоги". Очікується, що у п'ятницю, 6 вересня, він візьме участь у зустрічі в форматі "Рамштайн".

США пояснили обмеження на використання ATACMS в Україні06.09.24, 01:45

Тетяна Краєвська

Політика

    Популярні

    Сирський: Затримки допомоги США вплинули на боєздатність ЗСУ

     • 118335 переглядiв

    ППО працює по дронах у Київській області

     • 117397 переглядiв

    Зеленський представить план перемоги Байдену, Харріс і Трампу

     • 120008 переглядiв

    Сирський: "Фронт — це моє життя"

     • 108952 переглядiв

    Новини по темі

    На Одещині скасували відключення світла до 16:00

     • 8307 переглядiв

    Прокурор МКС: путін "побачить залу суду зсередини"

     • 23573 переглядiв