2-mln-dolariv-na-misiats-eksviiskovyi-rozpoviv-pro-prychetnist-hetmantseva-do-koruptsii-v-podatkovii

2 млн доларів на місяць. Ексвійськовий розповів про причетність Гетманцева до корупції в податковій

 • 54691 переглядiв

Ексвійськовий розповів про причетність Гетманцева до корупції в податковій.

У податковій діє корупційна схема, за якою податківці регіонального рівня збирають хабарі, передають їх керівництву, а те своєю чергою віддає частину коштів голові податкового комітету Ради Данилу Гетманцеву. Таку думку в ексклюзивному коментарі УНН висловив колишній військовий, лідер партії "Демократична сокира" Юрій Гудименко.

"Судячи з тих скарг від бізнесу, які отримую я, як громадський діяч, і отримаю вже багато років, насправді, мені відомо, що вони (підприємці – ред.) називають Гетманцева саме тією людиною, яка є на вершині цієї піраміди корупційної в усьому, що пов'язано з податковою як такою. Тобто вони впевнені, що для того, аби вирішити питання на високому рівні по податковій, треба йти так чи інакше до пана Гетманцева чи до його оточення", - зазначив Гудименко.

Окрім того, за його словами, представники великого і середнього бізнесу масово розповідають, що "податкова, коли на нижніх, умовно кажучи, рівнях, на регіональному рівні збирає хабарі, то частину передають нагору керівництву, керівництво передає в Київ, і частина з того, що вони передають на Київ, потрапляє не тільки до керівництва податкової, а й до пана Гетманцева".

Гудименко зазначив, що попередній аналіз показав, що Гетманцев може отримувати до 2 млн доларів на місяць таким чином. "З тих цифр, які ми змогли просто прикинути і якось поділити, ми вважаємо, що корупційний дохід Гетманцева може складати в районі 2 млн дол. на місяць, це ми так прикидували, це дуже обережно", - зазначив він.

Гудименко додав, що разом із командую юристів намагався розібратися в тому, як працює система СМКОР, яка блокує податкові накладні через їхню ризиковість.

"Ми фактично склали блок-схему, як працює СМКОР як система і як має працювати вона згідно з постановою, яка регулює цю систему. Відповідно до блок-схеми, яку ми склали, виходить так, що та робота, яку ми бачимо, абсолютно не відповідає тому, як воно має працювати згідно з постановою", - зазначив він.

За його словам, аналіз роботи СМКОР виявив, що попри заяви податківців про те, що система працює в автоматичному режимі, насправді блокування податкових накладних відбувається в ручному режимі.

"От зараз податковій потрібні гроші - вона блокує якусь кількість накладних, які, наприклад, вчора недоблокувала, бо не було потреби - план виконувався... Це дуже схоже на те, як у нас працювали ДАІшники, тобто зранку ти можеш бути добрішим, думаєш, що ти ще когось зловиш і план начальству здаси. Увечері ти розумієш, що тобі до плану не вистачає 100 баксів, і починаєш зупиняти машини за будь-які порушення або і без них. Це не додає ані стабільності в систему, ані справедливості в країну, і тільки провокує корупцію", - розповів Гудименко.

Нагадаємо

Кабінет міністрів України в кінці травня доручив Міністерству фінансів, Державній аудиторський службі та Державній податковій службі протягом шести місяців провести аудит системи блокування податкових накладних. Проте вже у червні в Україні розпочалась нова хвиля блокування податкових накладних.

Додамо

Блокування податкових накладних - одна з основних проблем, на яку скаржаться українські підприємці у сфері адміністрування податків. Загалом же, як вказувалося у статистиці Ради бізнес-омбудсмена, у третьому кварталі 2023 року 57% скарг від представників бізнесу стосувалися податкових питань. На думку народного депутата Михайла Цимбалюка, блокування податкових накладних стало серйозною проблемою, що загрожує національній безпеці України, оскільки зупиняє діяльність підприємств та порушує економічні операції.

Як зазначив бізнес-омбудсмен Роман Ващук, проблема в бізнесу навіть не в рівні податків, а в стилі адміністрування. Окрім того, він додав, що податкова і митниця 90-94% справ програють у судах - або у першій інстанції або в апеляції у Верховному Суді.

На думку експертів, така ситуація з судами свідчить про зловживання податківцями своїми повноваженнями, адже суди розбивають ці рішення. Дехто, як-от економічний аналітик Павло Себастьянович, прямо називає це "схемами".

Серед основних таких схем він називає фіктивний експорт, реєстрацію фіктивного ПДВ від фіктивних компаній, експорт товарів за фіктивними документами з фіктивним ПДВ і повернення вже реального ПДВ, скрутки, блокування податкових накладних, надання статусу ризикового підприємству і організація тіньових схем зі зняття цього статусу.

Член Ради Асоціації платників податків Дмитро Олексієнко вважає, що за такою політикою адміністрування стоїть народний депутат, голова податкового комітету ВР Данило Гетманцев, адже без його відома у ДПС не ухвалюються жодні важливі рішення. І він фактично керує податковою через свого колишнього помічника Євгена Сокура.

Водночас сам Гетманцев назвав свою діяльність щодо податкової – "парламентським контролем". Він також відкинув звинувачення про те, що перебирає на себе повноваження виконавчої влади, вказавши, що просто допомагає підприємцям.

Популярні

Новини по темі