"Критично допомогло б": в Мінерего хочуть скорочення споживання електроенергії на 20%

"Критично допомогло б": в Мінерего хочуть скорочення споживання електроенергії на 20%

Київ  •  УНН

20 жовтня 2022, 08:59  •  177428 перегляди

КИЇВ. 20 жовтня. УНН. Добровільне скорочення споживання електроенергії на 20% критично допомогло б енергосистемі України, яка постраждала внаслідок ворожих ударів. Якщо добровільно не заощаджуватимуть достстньо, віялові відключення неминучі, заявив міністр енергетики України Герман Галущенко в ефірі телемарафону, пише УНН.

Цитата

"У перші дні було (скорочення споживання електроенергіх - ред.) в середньому 10% – і це досить непоганий результат, але ми, безумовно, просимо всіх наших співгромадян об'єднатися зараз і намагатися якомога більше заощаджувати. Тому що, на жаль, ми бачили й інші приклади, коли наші заклики не працювали, але в певних там західних, наприклад, областях", – зазначив міністр.

При цьому він не уточнив, про які сампе області йдеться, відзначивши, що, ймовірно, "треба більше комунікації, треба говорити з людьми і треба їм пояснювати", що варто об'єднатися заради перемоги на енергетичному фронті.

"Ці 10% - це умовно один день. (...) Потім цей відсоток так само змінюється, і в принципі, безумовно, ми би хотіли йти в районі хоча б 20%, якщо б було заощадження електроенергії по системі, це просто критично би допомогло нашій енергосистемі, я говорю зараз про добровільне обмеження", - вказав Галущенко.

Деталі

При цьому міністр закликав "по всіх областях максимально заощаджувати". Він наголосив, що якщо добровільне обмеження оспоживання буде недостатнім, електроенергію вимикатимуть примусово.

"На жаль, ми змушені будемо це (віялові відключення – ред.) робити", – підкреслив він.

Доповнення

Голова НЕК "Укренерго" Володимир Кудрицький запевнив, що енергетики передбачають та опрацьовують декілька варіантів розвитку ситуації з різною інтенсивністю пошкоджень енергосистеми України.