До 60% макаронів в Україні – це імпорт: українські борошномели втрачають внутрішній ринок
Київ • УНН
КИЇВ. 3 серпня. УНН. Виробництво макаронної продукції в Україні суттєво знизилося за період військової агресії з боку рф й наразі більша частина цих продуктів на полицях торгівельних закладів представлена закордонними виробниками. Про це в ексклюзивному коментарі УНН повідомив голова правління Союзу виробників харчової промисловості України “Укрхарчопром”, директор асоціації “Борошномели України” Родіон Рибчинський.
За його словами, це відбулося через зупинки підприємств-виробників та велику конкуренцію з боку імпортної продукції.
Цитата
“Сьогодні, я думаю, десь 60% макаронів в Україні — це імпортна продукція. Зрозуміло, що ми як борошномели втрачаємо ринок збуту всередині”, — підкреслив директор асоціації “Борошномели України”.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна перетворюється для Європи на ринок збуту власної продукції — аграрії про роботу “Шляхів солідарності”
Коментуючи інформацію від членів громадського союзу “Всеукраїнський аграрний форум”, які у листі до прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля повідомили про те, що в низці областей українські виробники борошномельної продукції вже витіснені з українського рітейлу більш дешевою польською та турецькою продукцією, Родіон Рибчинський повідомив, що кілька виробників макаронних виробів дійсно вже фактично припинили свою роботу. Причин для цього, за його словами, дві: значні обсяги гуманітарної допомоги, яку країна отримує від іноземних партнерів, та імпортних продуктів харчування, які ввозяться українськими рітейлерами.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: АПК та інші сфери, окрім ІТ, сьогодні в режимі виживання — український економіст
“Все дуже просто — в першу чергу це макаронні вироби, тобто не швидкопсувний продукт”, — підкреслив Родіон Рибчинський.
Він додав, що українські виробники “зверталися до гуманітарних організацій, щоб вони закуповували (макарони — ред.) в Україні, але вони не хочуть мати логістичні центри та наражатися на обстріли чи інші супутні ризики — вони готові завозити вже зібрані пакети з допомогою й все”.
“Все це — не лише проблема харчової промисловості. Малі й середні підприємства в першу чергу потерпають від війни й через те, що немає доступу до фінансів й фахівців, які пішли на фронт або залишили країну. А макаронні виробництва це — якраз малі й середні підприємства”, — зазначив Родіон Рибчинський, який є й очільником Союзу виробників харчової промисловості “Укрхарчопром”.
Нагадаємо
Члени громадської спілки “Всеукраїнський аграрний форум” звернулися з листом до Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля, у якому просять вжити заходів щодо повноцінного відновлення постачання української сільськогосподарської продукції, передусім на ринки ЄС.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Шмигаль ігнорує українських аграріїв — вони нагадали про себе листом, у якому вимагають сприяти українському експорту
Представники українського АПК стурбовані ініціативами окремих держав-членів ЄС та Європейської комісії, які несуть в собі небезпеку знищення українського аграрного сектору економіки. Зокрема, вони занепокоєні фактами, які свідчать про невиконання ст. 35 Угоди. Ця стаття говорить про те, що жодна сторона Угоди не повинна запроваджувати будь-які заборони чи обмеження щодо імпорту будь-якого товару іншої сторони. Однак, переконані аграрії, практика обмежень, зокрема щодо ввезення на територію низки країн-членів ЄС українського зерна, порушує положення Угоди та є дискримінаційною щодо України.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: До продукції українського АПК у ЄС застосовують нетарифні бар’єри — аграрії
З цього приводу президент Української аграрної конфедерації Леонід Козаченко в коментарі УНН зазначив, що, на його думку, Польща, Словаччина, Угорщина, Болгарія та Румунія не можуть конкурувати з Україною в агропромисловому комплексі, а блокуванням українського експорту протирічать позиції Єврокомісії та Європарламенту.