Під час холодів слід вживати м'ясні бульйони і багато овочів - дієтолог

Під час холодів слід вживати м'ясні бульйони і багато овочів - дієтолог

Київ  •  УНН

 • 30307 перегляди

КИЇВ. 19 листопада. УНН. У холодну пору року слід включити в свій раціон неміцні м'ясні бульйони, а також споживати більше овочів. Про це розповіла лікар-дієтолог Оксана Скиталінська в коментарі кореспонденту УНН.

"У холодну пору року добре готувати, час від часу, супи овочеві на нежирних неміцних бульйонах - додавати трошки нежирного м'яса. І обов'язково включати білки рослинного походження - такі, як бобові", - зазначила Скиталінська.

За її словами, до складу бобових культур входить розчинна клітковина, що є дуже корисною для кишкової мікрофлори.

При цьому лікар додала, що значну частину раціону здорової людини протягом холодного періоду року мають складати овочі - сирі, варені у вигляді гарніру, пюре, запечені чи квашені (у невеликій кількості, всього кілька штук чи ложок). Такі продукти, за її словами, наситять організм і не дозволять людині набирати зайвої ваги у період, коли її фізична активність під впливом холодної погоди об'єктивно знижується.

Також важливо вживати в їжу яйця (можна щодня по 1-2 штуки), кисломолочні продукти, рибу (1-2 рази на тиждень), звичайний кисломолочний сир (5% жирності), сметана, трохи вершкового масла чи вершків.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Лікар розповів, як харчуватися у період спалаху грипу

Крім того, обов'язкові в раціоні - горіхи (волоські), насіння (наприклад, льону), крупи, але не в великій кількості. Також дієтолог порадила щодня вживати зелень (шпинат, листя салату, броколі, особливо - петрушку).

На десерт, за порадою лікаря, слід з'їдати ягоди, фрукти, трохи чорного шоколаду (не менше 80%). Також можна вживати зелений і чорний чаї (1 чашки на день має бути достатньо) або какао (бажано - без молока і цукру).

Нагадаємо, амінокислоти із неміцних нежирних бульйонів краще засвоюються організмом, ніж із цілого шматка м'яса.

Регулярне вживання звичайної білокачанної капусти очищає організм від токсичних речовин і захищає його від прискореного старіння.