Дієтолог розповіла, чи можна вже їсти кавуни та дині

Дієтолог розповіла, чи можна вже їсти кавуни та дині

Київ  •  УНН

 • 125928 перегляди

КИЇВ. 13 липня. УНН. Наразі в Україні через аномальну спеку кавуни і дині дозрівають без додаткових засобів, тож їх можна вживати, не побоюючись нітратів. Однак для початку слід обмежитись невеликою скибкою ягоди. Таку думку висловила лікар-дієтолог Оксана Скиталінська у коментарі кореспонденту УНН.

"Традиційно в нас прийнято вважати, що кавуни й дині можна вживати вже у серпні, ближче до вересня, але насправді зараз дуже жарке літо і сонця дуже багато, а по-друге, є велика кількість сортів кавунів і динь, які дозрівають досить швидко без застосування якихось додаткових засобів, яких ми боїмося, - наприклад, тих самих нітратів. Тому баштанні культури можна їсти спокійно", - завірила Скиталінська.

При цьому, вона застерегла, що, як і всякий продукт, який вживається вперше, спочатку треба з'їсти скибку, а не піввідра одразу.

Крім того, за її словами, кавун не потрібно довго зберігати – максимум з вечора до ранку.

Також дієтолог заперечила той міф, що кавун і диню можна їсти тільки окремо від інших продуктів. На її думку, якщо йдеться про невелику кількість ягоди, вона цілком може стати смачним десертом після основної страви.

"Дині й кавуни ми можемо додати до основного прийому їжі або ж уживати у складі салатів, але просто в невеличкій кількості, тож нічого поганого не буде, адже наш організм звик до змішаної їжі. А ось якщо піввідра кавуна з'їсти, то шкода буде, оскільки в цій ягоді дуже багато цукру. Якщо ви збираєтесь з'їсти багато кавуна, то варто зробити якийсь салат, щоб трохи зменшити глікемічний індекс", - пояснила лікар.

За її словами, можна спробувати змішати кавун із ягодами черниці, що додасть кислинку до смаку і знизить той самий глікемічний індекс.

Крім того, при підвищеному цукрі чи при інсуліновій резистентності, зайвій вазі не варто багато їсти цих плодів, а тим більше об'їдатися.

Нагадаємо, ранні й тепличні овочі та зелень містять дуже багато корисних речовин, у тому числі таких, які захищають організм від потрапляння в нього нітратів.