Нехай і не існує "чарівної" їжі, яка здатна повністю усунути ризик виникнення серцево-судинних захворювань, але є продукти, які здатні допомогти підтримати здоров'я серця, пише УНН з посиланням на сайт Better Health.
Жирна риба
![Image](/img/2024/04/01/1711944015-3619-large.webp)
Скумбрія, сардини, тунець і лосось містять жирні кислоти омега-3. Було доведено, що цей тип жиру знижує рівень тригліцеридів (тип жиру) і підвищує рівень холестерину ЛПВЩ (холестерин ліпопротеїнів високої щільності), покращує еластичність кровоносних судин та розріджує кров, що знижує ймовірність її згортання та блокування кровотоку.
Деякі рослинні олії
![Image](/img/2024/04/01/1711944152-2651-large.webp)
Такі олії як кукурудзяна, соєва та сафлорова (які містять жирні кислоти омега-6), а також олії, що містять жирні кислоти омега-3 (наприклад, оливкова олія). Усе це може допомогти знизити рівень холестерину ЛПНЩ (ліпопротеїни низької щільності) у разі використання замість насичених жирів, таких як вершкове масло.
Фрукти та овочі
![Image](/img/2024/04/01/1711944210-1277-large.webp)
А саме клітковина, калій та інші мікроелементи (наприклад, антиоксиданти) у фруктах та овочах забезпечують захист від серцевих захворювань. Вони також є важливим джерелом фолієвої кислоти, яка допомагає знизити в крові рівень амінокислоти гомоцистеїну, яка, ймовірно, пов'язана з підвищеним ризиком серцево-судинних захворювань.
Почему дорожают сырые продукты - ответ НБУ5 лютого 2024, 11:55 • 25359 переглядiв
Цільнозернові продукти
![Image](/img/2024/04/01/1711944275-3741-large.webp)
Дієта з високим вмістом клітковини з цільнозернових злаків пов'язана зі зниженням рівня холестерину ЛПНЩ і ризиком серцевих захворювань. Продукти з високим вмістом розчинної клітковини (наприклад, овес, бобові та ячмінь) чудово підходять для зниження загального рівня холестерину.
Джерела нерафінованих вуглеводів із низьким глікемічним навантаженням
![Image](/img/2024/04/01/1711944330-2768-large.webp)
Такі як цільнозерновий хліб і крупи, бобові, деякі види рису і макаронів, а також більшість фруктів і овочів, також допомагають знизити рівень тригліцеридів і глюкози (цукру) в крові, допомагають контролювати діабет і зменшують ризик серцевих захворювань. Бобові, горіхи та насіння - хороші джерела рослинних білків, клітковини, корисних жирів і мікроелементів, які допомагають знизити ризик серцево-судинних захворювань.
Чай
![Image](/img/2024/04/01/1711944414-1213-large.webp)
Деякі дослідження показують, що антиоксиданти в чаї можуть допомогти запобігти накопиченню жирових відкладень в артеріях. Вони також можуть діяти як засіб, що перешкоджає згортанню крові, і покращувати розширення кровоносних судин, забезпечуючи збільшення кровотоку.
Продукти, що містять вітамін Е
![Image](/img/2024/04/01/1711944435-2259-large.webp)
Деякі дослідження показують, що вітамін Е діє як антиоксидант, допомагаючи захистити від холестерину ЛПНЩ. Джерелами вітаміну Е є авокадо, темно-зелені овочі, рослинні олії та цільнозернові продукти.
Часник
![Image](/img/2024/04/01/1711944486-3099-large.webp)
Було виявлено, що сполука у свіжому часнику, яка називається алліцином, знижує загальний рівень холестерину і холестерину ЛПНЩ у крові, тим самим знижуючи ризик серцевих захворювань.
Продукти, збагачені рослинними стеролами
![Image](/img/2024/04/01/1711944590-4608-large.webp)
Щоденне вживання 2-3 г фітостеролів/станолів знижує рівень холестерину ЛПНЩ приблизно на 10% у здорових людей, а також у людей з високим рівнем холестерину або діабетом. Це відповідає 2-3 порціям продуктів, збагачених фітостеринами. Фітостероли містяться, наприклад, у рисових висівках, мигдалі, кеш'ю, ананасах.
В Украине утвердили Стратегию реформирования системы школьного питания до 2027 года31 жовтня 2023, 13:31 • 41044 перегляди