ukenru
zahalni-zbytky-dlia-chaes-za-chas-okupatsii-dosiahaiut-3-miliardiv-hryven-ministr

Загальні збитки для ЧАЕС за час окупації досягають 3 мільярдів гривень - міністр

 • 21030 переглядiв

Загальна сума збитків, завданих Чорнобильській АЕС за час російської окупації, сягає 3 мільярдів гривень, включно з витратами на розмінування території навколо станції.

Загальні збитки, нанесені ЧАЕС за час окупації, досягають 3 млрд гривень. У цю суму враховані витрати на розмінування території навколо ЧАЕС, яку займали окупанти. Про це міністр захисту довкілля та природних ресурсів України Руслан Стрілець розповів в ефірі телемарафону, передає кореспондент УНН.

Деталі

Загальні збитки Чорнобильській зоні відчуження внаслідок окупації складають 3 млрд грн. У тому числі міністерство рахує кошти, необхідні для розмінування території ЧАЕС.

У перші дні після деокупації станції ми почали інвентаризацію станції для з'ясування нанесеної окупантами шкоди, що включала зруйновану техніку, вкрадене або знищене обладнання. Загальні збитки становлять майже 3 млрд гривень. Це величезна сума, враховуючи що рашисти перебували на ЧАЕС тільки місяць. Ці кошти потрібні і на розмінування території, оскільки велика частина зони на сьогодні все ще замінована

- сказав він.

Міністр додав, що для часткового фінансування робіт з відновлення станції Україна підписала угоду з ЄБРР, до того ж багато країн з числа міжнародних партнерів України зголосилися на утворення спеціального рахунку. На сьогодні на рахунку акумульовано 14 млн доларів, які зібрані від 19 країн-вкладників. Найбільшими донорами є США, Великобританія, Німеччина, Франція, Канада та Норвегія. При цьому вклад Норвегії другий за розмірами після ЄС. Використати ці кошти Україна зможе після ратифікації угоди парламентом.

За словами міністра за рахунок коштів фонду буде відновлене втрачене обладнання, покращені умови для співробітників, придбана протипожежна техніка та системи запобігання лісовим пожежам, щоб запобігти нанесенню шкоди екосистемі.

Нагадаємо

В Офісі Генпрокурора України розповіли, що під час окупації Чорнобильської атомної електростанції росіяни викрали та знищили майна на суму понад 1 мільярд гривень.

Пошкоджена під час окупації аналітична лабораторія ЧАЕС відновлена на 40 відсотків - Шевчук26.04.24, 17:07 • [views_0]