ukenru
ukrayina-vikrila-brekhnyu-rf-u-mizhnarodnomu-tribunali

Україна викрила брехню РФ у міжнародному трибуналі

 • 11017 переглядiв

КИЇВ. 10 травня. УНН. Росія намагається представити захоплення моряків біля Керченської протоки 25 листопада минулого року як військову діяльність, хоча раніше наполягала, що ці події не мають нічого спільного з військовими діями. Про це сказала заступник міністра закордонних справ України з питань європейської інтеграції Олена Зеркаль під час виступу на слуханнях Міжнародного трибуналу з морського права у справі українських моряків у Гамбурзі, передає кореспондент УНН.

"Росія проігнорувала не лише запити України, але і численні заклики міжнародної спільноти, наполягаючи на тому, що її дії виправдані її національним законодавством та Конвенцією ООН з морського права. А тепер Росія намагається уникнути аналізу своїх протиправних діянь цим Трибуналом, шляхом представлення їх як військової діяльності, яка може бути виключена з процедур вирішення спорів згідно з Конвенцією, незважаючи на те, що до того наполягала, що ці події не мають нічого спільного з військовими діями", - сказала Зеркаль.

Вона підкреслила, що поведінка Росії є грубим порушенням Конвенції та міжнародного звичаєвого права.

"Хочу наголосити, Крим є невід’ємною частиною України, а води, в яких були затримані судна, є територіальними водами України або виключною економічною зоною України. Дії Росії в будь-якому випадку порушували б Конвенцію, навіть якщо б Росія затримала українські військові кораблі у своїх територіальних водах або виключній морській економічній зоні", - підкреслила заступник міністра.

За її словами, імунітет військових кораблів є основоположним імунітетом суверена у міжнародній системі, а військові кораблі та їх персонал не можуть бути заарештовані правоохоронними органами іноземних держав та піддані юрисдикції іноземних судів.

Як повідомляв УНН, сьогодні у німецькому місті Гамбург відбуваються слухання Міжнародного трибуналу з морського права у справі українських моряків.

Очікується, що трибунал ухвалить рішення щодо моряків до кінця травня.

Також Україна пояснила, чому звернулася саме до міжнародного трибуналу щодо моряків.

Українські Національні Новини

Політика