ukenru
ukrayina-na-zakonodavchomu-rivni-zaboronila-vikoristannya-rosiyskoyi-vaktsini-vid-covid-19

Україна на законодавчому рівні заборонила використання російської вакцини від COVID-19

 • 16412 переглядiв

КИЇВ. 29 січня. УНН. Українські парламентарі під час засідання сьогодні ухвалили в цілому законопроект щодо державної реєстрації лікарських засобів під зобов’язання, який, серед іншого, передбачає заборону на використання вакцини від COVID-19, розробленої в РФ, передає УНН.

Деталі

Так, законопроект № 4613 підтримали 280 народних депутатів України.

Одна з поправок до законопроекту, запропонована профільним комітетом і в подальшому підтримана, містить заборону на використання російської вакцини.

В остаточній редакції вона звучить наступним чином: "... якщо такий лікарський засіб не був розроблений в державі, визнаній в установленому порядку державою-агресором", тобто Росією.

Що відомо про законопроект

Законопроект був розроблений, враховуючи поточну надскладну ситуацію в Україні з пандемією COVID-19, для забезпечення прискореної державної реєстрації лікарських засобів з метою екстреного медичного застосування окремих лікарських засобів, зокрема вакцин для запобігання COVID-19.

Документом передбачається створення адаптованого до законодавства Європейського Союзу законодавчого поля, яке впорядкує правовий статус процедури державної реєстрації лікарських засобів “під зобов’язання”.

Вакцини для України

Раніше прем’єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що в України на підписанні або вже підписано контрактів на понад 30 млн доз вакцин від COVID-19.

МОЗ України сподівається розпочати вакцинацію від COVID-19 вже у лютому 2021 року і до 2022 року вакцинувати не менше 50% населення — уже виділено 9 пріоритетних груп. Вакцинація від COVID-19 в Україні буде добровільною для всіх громадян.

Україна раніше уклала контракт на поставку вакцини китайського виробника — Sinovac Biotech. Йдеться про 1,9 млн доз вакцини, з можливістю, як стверджують у МОЗ, відмовитися від угоди і повернути сплачені за неї державні гроші — а це трохи менше мільярда гривень — у разі непідтвердження її достатньої ефективності.

Представники “Лекхіму”, компанії-посередника в угоді, повідомили, що загалом планують поставити в Україну близько 5 млн доз вакцини цього китайського виробника, а у другій половині 2022 року — почати виробляти її в Україні.

За словами міністра Кабінету міністрів Олега Немчінова, до 16 млн доз вакцини від коронавірусу Україна отримає у межах механізму COVAX.

За даними МОЗ, цього тижня наша держава, ймовірно, укладе договір із ще одним виробником вакцини від COVID-19.

Нагадаємо, міністр охорони здоров’я Максим Степанов 24 грудня 2020 року підписав Дорожню карту з проведення масової вакцинації від COVID-19 в Україні у 2021-2022 роках.

Українські Національні Новини

Політика