ucheni-stvoryly-klitynu-yaka-ne-mozhe-daty-pochatok-raku-stverdzhuie-universytet-helsinki

Вчені створили клітину, яка не може дати початок раку, стверджує Університет Гельсінкі

 • 11758 переглядiв

Дослідники з Фінляндії створили клітини, які не можуть перетворюватися на ракові, що дає змогу розробити нові безпечні методи клітинної терапії.

Дослідники Фінляндії створили клітину, в якій не може відбуватися ракова мутація. Відкриття дасть змогу розробити нові безпечні методики клітинної терапії, повідомляє Гельсінський університет. Про це передає УНН з посиланням на Yle.

Деталі

У Фінляндії дослідникам вдалося створити клітини, які не можуть перетворитися на ракові. Цей метод дає змогу використовувати нові, безпечні клітинні методи лікування, ідеться в прес-релізі Гельсінкського університету.

Метод розробили дослідники Гельсінкського університету та Університетської лікарні Гельсінкі.

Раніше з такими клітинами був пов'язаний високий ризик, тому що імунний захист також контролює виникнення раку. Тепер цей ризик дуже малий або взагалі відсутній

- пояснює керівник дослідницької групи, доцент Кімо Вартієваара у пресрелізі Гельсінкського університету.

Спочатку дослідники з'ясували, чи можна регулювати ріст клітин за допомогою речовини, що вводиться ззовні. Коли їм це вдалося, надалі вони визначили, чи нормально функціонують клітини.

- Ми створили бета-клітини, що продукують інсулін, зі стовбурових клітин, які трансплантували експериментальним тваринам. Клітини піклуються про цукровий баланс крові тварин упродовж усього експерименту, тобто майже пів року, - розповідає докторант Гельсінського університету Росіо Сарторі Мальдонадо.

Клітини також уміють абсолютно нормально диференціюватися в інші типи тканин, і ми не помітили в них жодної іншої різниці, окрім того факту, що поділ не може бути успішним, якщо ми цього не хочемо

- зазначає фахівець.

Стовбурові клітини - це дуже примітивні клітини, оскільки вони повинні бути здатні рясно ділитися і розвиватися в найрізноманітніших напрямках. Керівник роботи Кірмо Вартіоваара каже, що рішення дослідницької групи дає змогу клітинам ефективно рости під час виробництва, але в потрібний момент, наприклад, після трансплантації, його також можна зупинити.

В Великобритании начали испытывать революционный метод лечения рака: что известно05.02.2024, 03:14

Популярні

Новини по темі

З російської окупації врятували ще сімох дітей

 • 17377 переглядiв