"Із попереднім діагнозом "Гострий гастроентероколіт" до КУ "Міська клінічна інфекційна лікарня" м. Одеси було госпіталізовано 40 хворих, одна особа від госпіталізації відмовилася. При лабораторному обстеженні 13 хворих виявлена Salmonella enteritidis", - йдеться в повідомленні.
Для встановлення причин та умов виникнення захворювань 1 вересня було розпочало санітарно-епідеміологічного розслідування.
"Встановлено, що хворі придбали шаурму у торговельному павільйоні з реалізації шаурми та курей-гриль у смт Авангард, ж/м "Сьоме небо" Овідіопольського району Одеської області. На момент обстеження 01.09.2019 павільйон був зачинений. 02.09.2019 вдалося встановити особу громадянина, який 30-31.08.2019 проводив виготовлення харчових продуктів у даному павільйоні (шаурми, хот-догів, шашлика). Державна реєстрація потужності відсутня", - повідомили у Держпродспоживслужбі.
За результатами перевірки встановлено чисельні порушення вимог санітарного законодавства та законодавства про безпечність харчових продуктів, що, ймовірно, зумовили виникнення спалаху, зазначили у службі.
"Інспектори на зазначеного громадянина склали протокол про порушення санітарних норм, видали припис від 02.09.2019 №720 щодо усунення встановлених порушень та призупинення експлуатації торговельного павільйону", - додали у відомстві.
Зараз, як зазначається, фахівці здійснюють заходи щодо встановлення шляхів постачання продовольчої сировини до торговельного павільйону та розпочали інспектування підприємства, яке, ймовірно, постачало до нього м’ясну сировину.
Про виникнення спалаху 1 вересня поінформовано територіальне відділення Головного управління Національної поліції в Одеській області.
Нагадаємо, 2 вересня було відомо про 21 людину, яких з отруєнням госпіталізували після вживання шаурми.
Станом на 3 вересня внаслідок спалаху захворювання на гостру кишкову інфекцію серед осіб, які вживали шаурму, постраждала 41 особа.