tsiny-na-kavuny-v-ukraini-znyzylysia-na-tretynu-za-tyzhden-monitorynh

Ціни на кавуни в Україні знизилися на третину за тиждень - моніторинг

 • 37956 переглядiв

Ціни на кавуни в Україні впали на 30% через збільшення пропозиції. Вартість становить 3-8 грн/кг, що на 60% нижче, ніж торік. Експерти не прогнозують значного покращення ситуації на ринку.

З початку поточного тижня ціни на кавуни в Україні вже знизилися на третину, повідомляють аналітики проєкту EastFruit, пише УНН.

Деталі

"Поліпшення погодних умов практично по всій території країни дозволили українським виробникам кавунів відновити активні збиральні роботи, що призводити до збільшення пропозиції цієї продукції на ринку. Додатково, до масового збирання баштанних уже розпочали виробники в усіх без винятку областях України, як у центральному, так і в західному регіонах", - повідомляє видання.

Як вказано, наразі ціни на кавуни на внутрішньому ринку вже опустилися до 3-8 грн/кг ($0,07-0,19/кг), що в середньому на 30% дешевше, ніж наприкінці минулого робочого тижня.

Негативну цінову динаміку виробники пояснюють різким збільшенням пропозиції цих баштанних на ринку. За словами фермерів, ситуація ускладнюється ще й тим, що основну частку пропозиції становить продукція великого калібру, попит на яку досить слабкий. Оптові компанії та роздрібні мережі скорочують закупівлі такого кавуна до мінімуму, посилаючись на вкрай невисокі темпи продажів у роздробі.

Одещина цьогоріч порадує томатами, кавунами і першим бавовником - Кіпер06.08.24, 20:09

Якщо порівнювати ситуацію на ринку кавунів в Україні з іншими країнами регіону моніторингу, то ця продукція залишається більш доступною тільки в Узбекистані та Таджикистані, що є традиційним.

Зазначається, що наразі кавун в Україні вже коштує в середньому на 60% дешевше, ніж на початку серпня 2023 року. Ба більше, галузеві експерти не прогнозують помітного поліпшення ситуації на ринку. За їхніми словами, підвищити ціни вдасться тільки власникам кавунів високої якості, а пропозиція такої продукції на ринку досить обмежена.

"Водночас ціни на кавуни вагою понад 5 кг і надалі перебуватимуть на низькому рівні, оскільки фермери йтимуть на поступки покупцям, намагатимуться в такий спосіб прискорити темпи реалізації наявних обсягів продукції", - вказує видання.

Херсонських кавунів цього року посадили на 850 га: їх вже можуть скуштувати в інших областях03.08.24, 15:33

Популярні

Новини по темі

Уряд Вельсу вперше в історії очолила жінка

 • 12633 переглядiв

Буданов: наступ росії затягнувся, далі він піде на спад

 • 45971 переглядiв