tranzyt-rosiiskoi-nafty-cherez-ukrainu-shmyhal-rozpoviv-pro-rezultaty-peremovyn-z-fitso

Транзит російської нафти через Україну: Шмигаль розповів про результати перемовин з Фіцо

 • 57252 переглядiв

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль провів переговори зі словацьким колегою Робертом Фіцо щодо енергетичної безпеки. Шмигаль наголосив, що українські санкції не загрожують енергобезпеці Словаччини та Європи.

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль провів низку розмов зі своїм словацьким колегою Робертом Фіцо. Ключовою темою перемовин була енергетична безпека обох країн, зокрема транзит нафти через Україну. Про це заявив Шмигаль у своєму Telegram-каналі, передає УНН.

Деталі

Протягом останніх тижнів мав низку розмов з Премʼєр-міністром Словаччини Робертом Фіцо. Всі вони були в дусі нашої спільної політики нового прагматизму й усі — про енергетичну безпеку наших країн 

- заявив Шмигаль.

Глава українського уряду наголосив, що Україна наполягала і продовжує наполягати на необхідності максимальної відмови від російської нафти. Бо росія і енергетична безпека — не сумісні речі.

За його словами, ЄС дозволив Словаччині та ще низці країн використовувати російську нафту за умови, що країни будуть активно розбудовувати альтернативні канали постачання. 

Угорський міністр звинуватив ЄС у припиненні транзиту нафти РФ через Україну31.07.24, 05:41

Україна залишається надійним транзитером для всіх країн, які цінують свободу та верховенство права. Ми беззаперечно виконуємо Угоду про асоціацію з ЄС. Так буде і надалі 

- наголосив Денис Шмигаль. 

Він також підкреслив, що українські санкції не становлять загрози для енергетичної безпеки Словаччини та Європи, тож їх скасування не є предметом обговорення. Глава українського уряду запевнив, що в цьому питанні Україна має "повне розуміння Брюсселя".

Санкції, запроваджені Україною, не є загрозою для енергетичної безпеки Словаччини. Загрозою є росія, її гібридна енергетична війна проти словацького народу, її шантаж та політичні ультиматуми

- пояснює прем'єр-міністр України. 

Шмигаль додав, що Словаччина - надійний партнер України, від якого Київ не очікує шантажу або погроз. За його словами, погрожувати Україні, яка захищається від агресора, заради того, щоб держава-терорист продовжувала заробляти свої криваві надприбутки — це сумнівний шлях.

Угорщина блокуватиме допомогу Україні від ЄС через санкції проти "Лукойл" - Сійярто 23.07.24, 20:35

Домовилися про чергову міжурядову зустріч у жовтні, де продовжимо наш конструктивний, прагматичний діалог. Дякую моєму колезі, пану Фіцо, за важливі конструктивні розмови. Впевнений, ми знайдемо взаємовигідні рішення для України, для Словаччини, для Європи

- підсумував прем'єр-міністр України. 

Нагадаємо

Словаччина та Угорщина заявили, що припинили отримувати нафту від свого ключового постачальника "лукойл" після того, як у червні Україна запровадила заборону на транзит ресурсів російської енергетичної компанії через свою територію.

ЄС не підтримав зняття санкцій з російського "лукойлу" для відновлення транзиту нафти - FT25.07.24, 13:18

Популярні

Новини по темі