ssha-ozbroiat-f-16-dlia-ukrainy-suchasnymy-raketamy-ta-bombamy-the-wall-street-journal

США озброять F-16 для України сучасними ракетами та бомбами - The Wall Street Journal

 • 27156 переглядiв

США погодились оснастити українські F-16 сучасною зброєю, включаючи ракети HARM та AMRAAM. Підготовка пілотів та обслуговування літаків залишаються викликами для ефективного використання винищувачів.

США погодилися оснастити десятки винищувачів F-16, які відправлять в Україну, ракетами американського виробництва та іншою сучасною зброєю. Про це пише The Wall Street Journal із посиланням на свої джерела, передає УНН.

Деталі

Як заявив високопоставлений американський чиновник, хоча Пентагон має в своєму розпорядженні обмежені запаси і виробничі можливості, він поставить на F-16 комплекти точного наведення і сучасні ракети в кількості, достатній для задоволення найнагальніших потреб України.

"Ми впевнені, що зможемо поставити все це (зброю-ред.), принаймні, в тих критичних обсягах, які їм необхідні", - сказав американський чиновник.

США озброять F-16 ракетами класу "повітря-земля" AGM-88 HARM, комплексами Joint Direct Attack Munition збільшеної дальності, які перетворюють некеровані бомби на "розумну" зброю, і так званими бомби малого діаметру, що вибухають із малим радіусом ураження. Крім того, США поставлять для винищувачів вдосконалені ракети класу "повітря-повітря" середньої дальності, відомі як AMRAAM, і ракети класу "повітря-повітря" малої дальності AIM-9X.

Винищувачі F-16 навряд чи матимуть негайний вплив на поле бою в Україні – Washington Post28.07.24, 18:08

Але озброєння для F-16 - це лише одна з багатьох проблем, з якими зіткнуться українці, коли отримають літаки, пише видання. Літаки, яких у кінцевому підсумку буде близько 80, не будуть поставлені всі відразу.

Щойно винищувачі надійдуть, наступною перешкодою стане забезпечення достатньої кількості пілотів та обслуговуючого персоналу для їхньої експлуатації.

Як зазначається, підготовка пілотів для F-16 є заплутаним процесом, що проводиться в декількох країнах. Деякі українські пілоти почали навчання англійською мовою у Великій Британії та Франції - двох країнах, які ніколи не літали на F-16. Льотна підготовка проходить у США, Румунії та Данії, але данський центр закривається цієї осені, щоб перейти до навчання на сучасних бойових літаках F-35, які замінять F-16 у країні.

Кількість українських пілотів, готових розпочати навчання, стала істотним фактором, що обмежує кількість літаків, які можуть бути відправлені, кажуть американські та західні чиновники.

Наразі планується, що українці, які проходять підготовку для обслуговування літаків, виконуватимуть більшу частину робіт з технічного обслуговування всередині країни. За словами представника Пентагону, роботи більш високого рівня, такі як обслуговування двигунів, спочатку доведеться виконувати за кордоном. Також ведуться переговори про те, щоб європейські країни надіслали підрядників для обслуговування F-16.

Маємо позитивне рішення Польщі в питанні, яке допоможе Україні отримати F-16 - Зеленський 19.07.24, 16:32

Після того, як буде налагоджена система підготовки пілотів і технічного обслуговування, польоти на цих літаках у бій все одно будуть пов'язані зі значним ризиком, особливо тому, що українські пілоти звикли літати на радянських літаках.

Також незрозуміло, як F-16 використовуватимуть проти російських військ. Вашингтон обмежить використання Україною наданої США зброї для нанесення ударів по російській території, як і у випадку з іншими видами озброєнь, сказав американський чиновник. Києву буде дозволено використовувати їх на російській території тільки у відповідь на атаки з іншого боку кордону.

Нагадаємо

Данія і Нідерланди готуються відправити перші F-16 американського виробництва в Україну цього літа.

Головнокомандувач ЗСУ Сирський заявив, що F-16 зміцнять ППО України, але матимуть обмеження. Винищувачі повинні перебувати на відстані понад 40 км від лінії фронту через ризик збиття російськими силами.

Популярні

Новини по темі

Данія призупинила військову співпрацю з Грузією

 • 11262 переглядiв