sohodni-mizhnarodnyi-den-borotby-iz-seksualnym-nasylstvom-v-umovakh-konfliktu-skilky-liudei-v-ukraini-staly-zhertvamy-takykh-zlochyniv-voroha

Сьогодні Міжнародний день боротьби із сексуальним насильством в умовах конфлікту. Скільки людей в Україні стали жертвами таких злочинів ворога

 • 31397 переглядiв

У Міжнародний день протидії сексуальному насильству в умовах конфлікту Україна розслідує близько 300 випадків сексуального насильства, скоєного російськими військами як методу ведення війни проти цивільного населення та військовополонених під час триваючого вторгнення.

Сьогодні, 19 червня, в багатьох країнах світу відбуваються різноманітні заходи присвячені Міжнародному дню боротьби із сексуальним насильством в умовах конфлікту, пише УНН.

Подія була започаткована Організацією Об’єднаних Націй у 2015 році на честь того, що саме 19 червня 2008 року Рада безпеки ООН прийняла резолюцію, в якій засудила сексуальне насильство як тактику ведення війни і перешкоди на шляху побудови миру.

Насильство сексуального характеру є однією із військових стратегій, суть якої в залякуванні населення, отриманні таким чином повного контролю тощо.

День боротьби з сексуальним насильством в умовах конфлікту має на меті привернення уваги людства до цієї проблеми, підтримку жертв, подяку тим, хто веде активну боротьбу з цими воєнними злочинами.

В Україні факти таких злочинів були відомі ще з 2014-го року, коли рф розпочала гібридну війну проти України. Але після повномасштабної агресії війська ворога застосовують сексуальне насилля саме як метод ведення війни в небачених раніше масштабах.

На даний час в Україні розслідуються близького 300 кримінальних проваджень за фактами сексуального насильства під час війни, жертвами якого були жінки, чоловіки, діти.

За 2023 рік Моніторингова місія ООН з прав людини в Україні зафіксувала 85 випадків сексуального насильства, пов’язаних із конфліктом. Ці злочини були скоєні як проти цивільних, так і проти військовополонених.

Зокрема, жертвами стали 52 чоловіки, 31 жінка, одна дівчина та один хлопчик.

У більшості задокументованих випадків, коли жертвами були дорослі чоловіки, різні форми сексуального насильства використовувалося як метод тортур у російському полоні.

Сьогодні Всесвітній день боротьби із сексуальним насильством над дітьми: ситуація в Україні в умовах війни14.04.24, 06:58

Популярні

Новини по темі

На Львівщині ППО збила всі шахеди, які атакували область

 • 47749 переглядiв

Корпорація зі США вироблятиме боєприпаси в Україні

 • 112733 переглядiв