ukenru
skhidna-yevropa-gotuyetsya-do-mozhlivoyi-novoyi-khvili-ukrayinskikh-bizhentsiv-iz-nablizhennyam-zimi

Східна Європа готується до нової хвилі українських біженців із наближенням зими

 • 523007 переглядiв

КИЇВ. 9 листопада. УНН. Країни Східної Європи готуються знову відкрити центри прийому та поповнюють запаси їжі в очікуванні можливого нового сплеску потоку українських біженців, оскільки наближається зима, а рф атакує енергосистему та теплоцентралі України. Про це повідомляє Reuters, інформує УНН.

Цитата 

"Дані Управління Верховного комісара ООН у справах біженців показують, що 4,5 млн українських біженців наразі зареєстровано в рамках різних програм захисту по всій Європі, багато з них перебувають у країнах ЄС, що межують з Україною - Словаччині, Польщі, Угорщині та Румунії", - ідеться у аповідомленні. 

Деталі 

Після початкового сплеску після вторгнення росії 24 лютого, кількість біженців, які прямують на захід з України, зменшилася. Цієї осені не було великого зростання чисельності, але благодійні організації кажуть, що тепер є ознаки збільшення переміщення через кордони. 

"Зростання числа відчувається та очікується. Наразі воно становить 15%. Нам дзвонять люди, які вже перебувають у Кошице та шукають житло для рідних та знайомих, які ще в Україні", - сказав Роман Дохович, координатор допомоги східно-словацького міста.

В останні тижні Кошице надає житло приблизно 60 людям щодня, але готується збільшити їхню кількість до 1000 протягом 48 годин, якщо це необхідно.

В Угорщині речниця неурядової організації «Допомога угорській реформованій церкві» Жофія Добіс-Луцькі, яка працює на кордоні, заявила, що кількість щоденних прибулих на залізничну станцію Захонь поблизу кордону підскочила в десять разів до приблизно 300-500 після бомбардування росією українських міст.

Згідно з планом Словаччини, на випадок непередбачених обставин до 700 тисяч осіб можуть потрапити на її територію протягом трьох місяців.

"Велика кількість внутрішньо переміщених осіб наразі тимчасово розміщені в умовах, непридатних для зими. Подальша ескалація конфлікту також є ризиком", - йдеться у плані.

У східному польському місті Перемишль, найбільш завантаженому пункті пропуску для біженців з початку російського вторгнення, наразі перебувають кілька десятків людей у місцевому центрі.

"Ми повинні підготуватися до зими, ми давно передбачали, що вона може бути важкою, і ми повинні бути готові до нової хвилі біженців. Ми постійно запасаємось засобами гігієни та продуктами харчування", - зазначив Вітольд Волчик з міської ради Перемишля.

Міністр внутрішніх справ Чехії Віт Ракушан заявив минулого тижня після поїздки до Києва, що близько п'ятої частини біженців, які зареєструвалися для перебування в Європі, повернулися до України - і деякі з них можуть повернутися назад через суворі зимові умови.

Незважаючи на те, що Чехія не межує з Україною, але є популярним місцем для біженців, де мешкає 457 тисяч осіб.

Доповнення

Міжнародна організація ЮНІСЕФ не відкидає можливість того, що понад 800 тисяч українців через повномасштабну війну рф покинуть Україну цієї зими.

Українські Національні Новини

Наші за кордоном