rumuniia-planuie-z-ukrainoiu-rozrobliaty-rakety-neptun-zmi

Румунія планує з Україною розробляти ракети "Нептун" - ЗМІ

 • 18465 переглядiв

Румунія має намір співпрацювати з Україною в розробці озброєнь, особливо ракет "Нептун". Мета - посилити контроль над Чорним морем після війни і зміцнити оборонне партнерство.

Румунія планує розробляти озброєння спільно з Україною, приділяючи особливу увагу протикорабельним ракетам Р-360 "Нептун". Про це УНН повідомляє з посиланням на Army Recognition.

«Румунія, наслідуючи приклад інших європейських країн, планує розробляти озброєння спільно з Україною, приділяючи особливу увагу протикорабельним ракетам Р-360 «Нептун», - йдеться в повідомленні.

На важливості співпраці Бухареста і Києва в оборонній сфері, а також в енергетиці наголосив посол України в Румунії Ігор Прокопчук після свого візиту до Румунії.

"У квітні 2023 року стало відомо, що українська оборонна промисловість працює над модернізацією Р-360, хоча остаточні результати цих зусиль залишаються невизначеними", - наголошується в повідомленні.

Як пише видання, Румунія прагне бачити Україну як союзника для контролю над водами Чорного моря зі своєї території. Плани румунсько-українського військово-промислового партнерства передбачені на післявоєнний період.

Зазначається, що на відміну від французьких ракет SCALP-EG, які запускаються з повітря, ракети Neptune запускаються з землі і можуть вражати як наземні, так і морські цілі з дальністю до 400 кілометрів. Ця можливість дає їм стратегічну роль у конфлікті. Ці ракети використовували від самого початку конфлікту, зокрема, для знищення російського крейсера «Москва» у 2022 році.

Вони потенційно могли б скласти конкуренцію американським ATACMS, єдиній іншій зброї з аналогічною дальністю, яку використовує Київ.

«З просуванням російських військ на передовій шанси Києва зберегти суверенітет зменшуються з кожним днем. Однак Бухарест сподівається, що хоча б частина чорноморського узбережжя залишиться під контролем Києва. Р-360 «Нептун» - дозвукова крилата ракета, розроблена українським підприємством «КБ “Луч”, - пише Army Recognition.

Украина подписала с Чехией соглашения о патронном заводе и производстве штурмовых винтовок16.07.2024, 17:18

Популярні

Новини по темі

Скільки вступників пройшли на бюджет - відповідь МОН

 • 15432 переглядiв

Українські шаблістки вийшли у півфінал Олімпіади-2024

 • 14778 переглядiв