ukenru
reuters-kyiv-mozhe-vidmovytysia-vid-spysku-sponsoriv-viiny-cherez-tysk-kytaiu-ta-frantsii

Reuters: Київ може відмовитися від списку "спонсорів війни" через тиск Китаю та Франції

 • 37485 переглядiв

Україна може відмовитися від списку "міжнародних спонсорів війни" через тиск з боку Китаю, Франції, Австрії та Угорщини на компанії, що потрапили до нього, незважаючи на підтримку України.

Україна може відмовитися від ведення списку "міжнародних спонсорів війни" через тиск з боку Китаю та Франції, повідомляє Reuters з посиланням на джерела, передає УНН.

Деталі

За даними видання, Україна може закрити сайт, де публікується цей перелік.

Один із співрозмовників агентства стверджує, що Австрія та Угорщина також чинили тиск на владу України із цього приводу. Ще одне джерело агентства пояснило, що всі згадані країни були незадоволені, що до списку внесли їхні компанії, хоча вони підтримують Україну.

Як пише видання, чорний список не має жодної юридичної підстави, але став перепоною для близько 50 великих компаній, які працювали в Росії та допомагали Кремлю у війні в Україні, наприклад, сплачуючи податки.

Закриття сайту, як пише Reuters, свідчитиме про те, як Києву, можливо, доведеться пом’якшити свою позицію.

Це Китай, але не тільки Китай

сказала одна людина, яка безпосередньо знайома з цією справою, також натякаючи на тиск з боку Франції, щоб вилучити роздрібну мережу Auchan і Leroy Merlin.

Пекін, який є великим споживачем українського зерна, у лютому зажадав від Києва виключити зі списку 14 китайських компаній для "усунення негативного впливу".

Хоча Китай розглядається як союзник Росії, Київ заявив, що сподівається, що друга за величиною економіка світу візьме участь у саміті світових лідерів цієї весни, щоб просувати бачення миру президентом Володимиром Зеленським.

Довідково

Реєстр "міжнародних спонсорів війни" — список компаній та фізосіб, які продовжують торгівлю з Росією та не залишають її ринок на тлі повномасштабної війни в України. За даними на березень 2024 року, до реєстру потрапило понад 150 фізосіб та понад 40 компаній.

Виробника нафтовидобувного обладнання Weatherford внесено до списку спонсорів війни 15.02.24, 16:43 • [views_0]